Fauna Indonésia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Harimo Sumatra, subspesies harimo ingkang paling alit wonten ing Indonesia

Fauna Indonésia inggih punika maneka warna jinis kéwan ingkang wonten ing Indonésia. Fauna ing Indonésia gadhah ragam ingkang inggil amargi wlayahipun wiyar lan amargi wujud kapuloan Indonésia ingkang gadhah iklim tropis. [1] Ragam fauna ingkang inggil punika dipunjalari amargi wonten Garis Wallace, mbagi Indonesia dados kalih area inggih punika zoogeografi Asia ingkang kenging pangaribawa saking fauna Asia, lan zona zoogeografi Australasia ingkang kenging pangaribawa saking fauna Australia[2]. Wontenipun campuran fauna ing Indonesia punika ugi kenging pangaribawa saking ekosistem ingkang maneka warna ugi, ing antawisipun: pante, bukit pasir, muara, hutan bako, lan terumbu karang. Masalah ekologi ingkang wonten ing Indonesia inggih punika saking asiling proses indhustrialisasi lan tuwuhing populasi ingkang inggil, ingkang nyebabaken prioritas kangge njagi lingkungan dados radi kirang[3]. Kahanan punika badhe langkung parah amargi aktivitas pembalakan liar, ingkang nyebabaken kirangipun areanipun alas; dene perkawis sanesipun, kalebet urbanisasi, polusi udara, manajemen sampah lan sistem pengolahan limbah ugi gadhah peran wonten ing risaking alas.

Asalipun faunan Indonésia[sunting | sunting sumber]

Asal wiwitaning wontenipun fauna ing Indonésia dipunpangaribawani dening aspek geografi lan prastawa geologi ing benua Asia lan Australia[4]. Ing zaman purba, pulo Irian (New Guinea) gandheng kaliyan benua Australia.

Paparan sunda[sunting | sunting sumber]

Maneka warna jinising kewan ingkang wonten ing dhaerah paparan sunda, ingkang nyangkup Sumatra, Jawa, Kalimantan, lan pulo- pulo alit sanesipun ingkang wonten ing sakiteripun gadhah titikan ingkang khas ingkang kados fauna ing Asia. Spesies- spesies ageng kados ta harimao, badak, orangutan, gajah, lan leopard kathah kasebar wonten ing dhaerah punika, sanajan saperangan ageng kewan punika sak punika dipunlebetaken kategori kewan ingkang sampun badhe punah. Selat Makassar, laut antara Kalimantan lan Sulawesi, saha selat Lombok, ing antawisipun Bali lan Lombok, ingkang dados wates pamisah saking Garis Walace, ingkang dados tandha pungkasaning dhaerah paparan Sunda.

Mamalia[sunting | sunting sumber]

Ing wilayah paparan sunda gadhah kirang langkung cacahipun 515 spesies endemik wonten in dharah[5]. Sapérangan ageng saking spesies- spesies punika sampun kaancem kawontenanipun lan sampun badhe punah. Kalih spesies orang utan, inggih punika Pongo pygmaeus (orangutan Kalimantan) lan Pongo abelii (orangutan Sumatra) kalabet dening daftar abrit IUCN. Mamalia sansesipun ingkang ugi misuwur, kados ta kethek.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Indonesia’s Natural Wealth: The Right of a Nation and Her People". Islam Online. 2003-05-22. http://www.islamonline.net/English/Science/2003/05/article13.shtml. Retrieved 2013-02-09.
  2. ^ Severin, Tim (1997). The Spice Island Voyage: In Search of Wallace. Great Britain: Abacus Travel. ISBN 0-349-11040-9.
  3. ^ Jason R. Miller (1997-01-30). "Deforestation in Indonesia and the Orangutan Population". TED Case Studies.
  4. ^ "Indonesia - Flora and Fauna". Encyclopedia of the Nations. Encyclopedia of the Nations. http://www.nationsencyclopedia.com/Asia-and-Oceania/Indonesia-FLORA-AND-FAUNA.html.
  5. ^ Whitten, Tony; Peter Paul van Dijk, Lisa Curran, Erik Meijaard, Peter Wood, Jatna Supriatna and Susie Ellis (2004). [www.biodiversityscience.org/publications/hotspots/Sundaland.html "Sundaland"]. www.biodiversityscience.org/publications/hotspots/Sundaland.html. Retrieved 2013-02-09.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fauna_Indonésia&oldid=851523"