Irian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Irian
New guinea named.PNG
Divisi pulitik Irian
Géografi
Pernah Pulo lor Wanwa Australian
Koordhinat 5°20′S 141°36′ECoordinates: 5°20′S 141°36′E
Titik dhuwur dhéwé Puncak Jaya
Administrasi
Indonésia
Provinsi Irian
Irian Kulon
Papua Nugini
Provinsi Tengah
Simbu
Dhataran dhuwur wétan
Sepik Wétan
Enga
Gulf
Madang
Morobe
Oro
Dhataran dhuwur kidul
Kulon
Dhataran dhuwur kulon
Sepik Kulon
Lempongan Milne
Distrik Kutha krajan Nasional
Dhémografi
Cacah jiwa 6.4 yuta (2000)

Irian (Basa Inggris: New Guinea) iku pulo gedhé dhéwé nome loro ing donya sing papané ing sisih lor Australia.

Pulo iki dibagi dadi rong wewengkon sing ya iku pérangan kulon sing disebut Papua dikuwasani déning Indonésia lan pérangan wétan kang arupa nagara Papua Nugini.

Istilah Papua uga digunaaké kanggo ngrujuk pulo iki kanthi kaseluruhan. Nugini iku istilah New Guinea, jeneng sing diwènèhi déning wong Kulon, sing diindonésiaké. Wong-wong Barat mbiyèn duwé pendhapat yèn tlatah Papua mèmper Guinea, sawijining wewengkon ing Afrika. Dadi wong-wong mau nyebut Guinea anyar.

Ing pulo iki ana gunung paling dhuwur ing Indonésia, ya iku Puncak Jaya (5.030 m).