Irian

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Irian
New guinea named.PNG
Divisi pulitik Irian
Geografi
Lokasi Pulo lor Wanwa Australian
Koordinat 5°20′S 141°36′ECoordinates: 5°20′S 141°36′E
Jembar 786,000 km²(303,500 mil²)
Èlevasi paling dhuwur 4,884 m (16,023 kaki)
Pucuk paling dhuwur Puncak Jaya
Negara
Indonésia
Propinsi Irian
Irian Kulon
Papua Nugini
Propinsi Tengah
Simbu
Dhataran dhuwur wétan
Sepik Wétan
Enga
Gulf
Madang
Morobe
Oro
Dhataran dhuwur kidul
Kulon
Dhataran dhuwur kulon
Sepik Kulon
Lempongan Milne
Distrik Kutha krajan Nasional
Demografi
Populasi 6.4 yuta (per 2000)
Kapadhetan 8/km²

Irian (Basa Inggris: New Guinea) iku pulo paling gedhé nome loro ing donya sing papané ing sisih lor Australia.

Pulo iki dibagi dadi rong wewengkon sing ya iku bagéan kulon sing disebut Papua dikuwasani déning Indonésia lan bagéan wétan kang arupa nagara Papua Nugini.

Istilah Papua uga digunaaké kanggo ngrujuk pulo iki sacara kaseluruhan. Nugini iku istilah New Guinea, jeneng sing diwènèhi déning wong Kulon, sing diindonésiaké. Wong-wong Barat mbiyèn duwé pendhapat yèn tlatah Papua mèmper Guinea, sawijining wewengkon ing Afrika. Dadi wong-wong mau nyebut Guinea anyar.

Ing pulo iki ana gunung paling dhuwur ing Indonésia, ya iku Puncak Jaya (5.030 m).


Pulo-pulo utama ing Indonésia Indonesia provinces indonesian.png
Irian | Jawa | Kalimantan | Sulawesi | Sumatra


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Irian&oldid=1055294"