Warak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Warak
Ceratotherium simum kwh 2.jpg
Warak putih, Ceratotherium simum
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mamalia
Ordho: Perissodactyla
Famili: Rhinocerotidae
Gray, 1821
Genus

Ceratotherium
Dicerorhinus
Diceros
Rhinoceros
Coelodonta (cures)
Elasmotherium (cures)

Warak (basa Inggris: rhinoceros utawa rhino) iku kulawarga Rhinocerotidae, kalebu ordho Perissodactyla kang asalé kabèh saka Afrika utawa Asia. Kulawarga iki duwé karakteristik: ukurané gedhé, boboté bisa nganti punjul sa-ton; siji utawa rong sungu ing pérangan tengah bathuk, manawa cacahé loro, sing siji ana ing ngarepé sijiné (ora sisihan); hèrbivor; kulit kandel, 1.5 – 5 cm, kawangun saka lapisan kolagèn. Warak duwé driya pangrungu lan pangambu kang landhep, nanging ora bisa nyawang adoh. Sabagéyan gedhé warak bisa urip punjul 40 taun. Anak warak diarani plencing.

Sanajan mlebu golongan hèrbivor, warak iku kéwan kang mbebayani. Ing India lan Nepal, warak dadi jalaran utama patiné manungsa, cacahé ngluwihi kang disebabaké déning macan lan macan tutul. Warak malah tau nyerang gajah sing nggawa turis.

Pranala njaba[besut | besut sumber]