Macan tutul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Macan tutul
Charging Leopard-001.JPG
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Felidae
Génus: Panthera
Spésies: P. pardus
Jeneng binomial
Panthera pardus
Linnaeus, 1758
Jawa leopard flashed ing Sansaya National Park.

Macan tutul (Latin: Panthera pardus) iku salah siji saka papat kucing gedhé. Kéwan iki uga diarani minangka macan pang amarga saka sawijining kamampuané kanggo mènèk. Ing awal, wong bakalé mikir kang leopard iku sato saka singa lan macan, supaya iku katon ing jeneng "leopard" antarané peneliti Éropa awal. Jawa leopard (P. p. melas) fauna khas Jawa Kulon lan kéwan kang kaancam ing Indonesia.

Macan tutul ukurané gedhé, kanthi dawa awak saka antarané siji tumeka rong meter. Spésiés iki umume nduwèni wulu soklat kuning karo ireng. Ireng panggonan ing sirah cilik. Leopard wadon padha, lan luwih cilik tinimbang kang lanang.

Aréa pasebaran saka macan tutul ing bawana Asia lan Afrika. Iki spésiés iki dianggep duwé akèh anakjenis (luwih saka 30 subspésiés) kang ditemokaké ing kabèh limang habitat, kira-kira saka alas tropis, ara-ara samun, savanah, gunung-gunung lan omah wilayah, nanging saiki suda kanggo mung sangang sawisé molekuler testing.

Ing Leopard loner kéwan, bebarengan supaya saben liyané. Spésiés iki wis aktif ing wayah wengi. Amarga saka anak dhuwur kematian, badhak wadon biasané duwé siji kanggo anak loro, kang urip karo ibuné dhèwèké nganti enom panther ana bab ing antarané siji lan setengah rong taun.

Leopard iku kerja oportunitises, nggunakaké kabèh kasempatan kanggo njaluk memangsan kang. Padha mangan meh waé memangsan saka sembarang ukuran. Memangsan kasusun mligi saka macem-macem saka mamalia, rodents, iwak, manuk, kethek lan kéwan liyané kang sak habitat.

Umumé, macan tutul supaya manungsa. Nanging tigers kang kurang séhat, kaliren utawa tatu supaya bisa golèki kanggo memangsan, memangsan ing manungsa. Ana acara kanggo Leopard lanang ing Rudraprayag memangsan ing luwih saka 125 nyawa, lan Macan tutul wadon karan "Leopard Panar" preyed ing luwih saka 400 jiwa ing awal abad kaping-20 ing India.

Sawetara subspésiés saka Leopard minangka Macan Beetles saka Indonesia kang kaancam bakal punah, karo punah, nanging ing umum Leopard kabiji minangka Résiko Kurang ing Dhaptar Abang IUCN.

Pranala njaba[besut | besut sumber]