Macan tutul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Macan tutul
Charging Leopard-001.JPG
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Felidae
Génus: Panthera
Spésies: P. pardus
Jeneng binomial
Panthera pardus
Linnaeus, 1758
Jawa leopard flashed ing Sansaya National Park.

Macan tutul (Latin: Panthera pardus) iku salah siji saka papat kucing gedhé. Kéwan iki uga diarani minangka macan pang amarga bisa wasis anggoné mènèk. Ing wiwitan, wong bakalé mikir yèn leopard iku sato saka bangsané singa lan macan, jalaran katon saka jeneng "leopard" saka panliti Éropa awal. Leopard Jawa (P. p. melas) fauna khas Jawa Kulon lan kéwan kang kareksa ing Indonésia.

Bleger[besut | besut sumber]

Macan tutul ukurané gedhé, klawan dawa awak udakara semèter tumeka rong mèter. Spésiés iki umumé nduwèni wulu soklat kuning karo ireng. Ireng panggonan ing sirah cilik. Leopard wadon padha, lan luwih cilik tinimbang kang lanang.

Pasebaran[besut | besut sumber]

Wewengkon pasebaran saka macan tutul ing bawana Asia lan Afrika. Spésiés iki dianggep duwé akèh sub-jinis (luwih saka 30 subspésiés) kang ditemokaké ing limang habitat, kira-kira saka alas tropis, ara-ara samun, savanah, gunung-gunung lan omah wilayah, nanging saiki gunggungé wis suda sawisé molekuler testing.

Memangsan[besut | besut sumber]

Leopard iku kagolong oportunitises, migunakaké kabèh kasempatan kanggo golèk memangsan. Kéwan iki mangan mèh sakabèhaning ukuran memangsan, mliginé saka bangsa mamalia, rodents, iwak, manuk, kethek lan kéwan liyané kang sak habitat.

Sawetara subspésiés saka Leopard ya iku Macan Beetles saka Indonesia kang tingkatané bakal cures lan cures, nanging umumé Leopard kabiji minangka Résiko Kurang ing Dhaptar Abang IUCN.

Pranala njaba[besut | besut sumber]