Taman Nasional Baluran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Baluran National Park
IUCN Category II (National Park)
Map showing the location of Baluran National Park<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Baluran NP
Location in Java
Mapan ing East Java, Indonesia
Koordinat 7°50′S 114°22′E / 7.833°S 114.367°E / -7.833; 114.367Koordinat: 7°50′S 114°22′E / 7.833°S 114.367°E / -7.833; 114.367
Ambane 250 km²
Established 1980
Sing dolan 10,192Cithakan:Sp(in 2007[1])
Ministry of Forestry

Taman Nasional Baluran mapan ing Jawa Wetan, Indonésia. Ing taman kono iklime rada panas, alame awujud alas dataran cendhek, savana, alas mangrurove lan bukit-bukit. Uga ana Gunung Baluran (1247m) minangka pucuke gunung kang paling dhuwur.

Ing taun 1937, Gubernur Jenderal Hindia Belanda netepake Baluran dadi Suaka Margasatwa kanthi adhedhasar GB. No. 9 tanggal 25 September 1937 Stbl. 1937 No. 544. Banjur ditetepake dening Menteri Pertanian lan Agraria RI kanthi adhedhasar Surat Keputusan Nomor. SK/II/1962 tanggal 11 Mei 1962.[2] Nalika tanggal 6 Maret 1980 bebarengan karo dina Strategi Pelestarian se-Dunia, Suaka Margasatwa Baluran dening mentri Pertanian diresmekake dadi Taman Nasional.

Taman Nasional Baluran mapan ing Kecamatan Banyuputih, Kabupatèn Situbondo, Propinsi Jawa Wetan. Watese yaiku ing sisih lor Selat Madura, sisih wetan Selat Bali, sisih kidul Kali Bajulmati, Desa Wonorejo lan sisih kulon kali Klokoran, Desa Sumberanyar.

Miturut SK. Menteri Kehutanan No. 279/Kpts.-VI/1997 tanggal 23 Mei 1997 Papan Taman Nasional Baluran ambane kurang luwih 25.000 Ha.

Wujude taman iki arupa bunderan kang kasar, ana gunung berapi, gunung Baluran ing tengahe. Ambane tlatah iki kurang luwih 25.000 hektar. Taman iki kabentuk saka limang papan: Papan utama (12.000 ha), Papan Rimba (5.537 ha, kadadeyan saka 1.063 ha banyu lan 4.574 lemah ha), papan kang dimupangatake anthi intensif (800 ha), Papan kang dimupangatke kanti kaperluan liya (5.780 ha) lan Papan Rehabilitasi (783 ha).

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Forestry statistics of Indonesia 2007, diundhuh tanggal 1 Agustus 2011
  2. ^ (id)balurannationalpark.web.id(diundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Forestry Statistic of Indonesia 2007 retrieved 20 May 2010
  • Anonymous. Taman Nasional Indonesia. 2005. Forestry Ministry of Indonesia.
  • Whitten,T., Soeriaatmadja, R.E., Afiff, S. A. Ekologi Jawa dan Bali. 1999. Environmental Management Development in Indonesia (EMDI). Dalhousie University. ISBN 979-683-007-8
  • Winnasis, S, Toha, A., Sutadi. 2009. Burung-burung Taman Nasional Baluran. Baluran National Park. ISBN 978-602-953-0-8