Taman Nasional Baluran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Baluran National Park
IUCN kategori II (taman nasional)
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 450: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Indonésia Java" nor "Template:Location map Indonésia Java" exists.
Pernah East Java, Indonésia
Laladan 250 km²
Dikukuhaké 1980
Dhayoh 10,192 (ing 2007[1])
Bebadan pamaréntahan Ministry of Forestry

Taman Nasional Baluran mapan ing Jawa Wétan, Indonésia. Ing taman kono iklime rada panas, alame awujud alas dataran cendhek, savana, alas mangrurove lan bukit-bukit. Uga ana Gunung Baluran (1247m) minangka pucuke gunung kang paling dhuwur.

Ing taun 1937, Gubernur Jenderal Hindia Walanda ngukuhaké Baluran dadi Suaka Margasatwa kanthi adhedhasar GB. No. 9 tanggal 25 September 1937 Stbl. 1937 No. 544. Banjur dikukuhaké déning Menteri Pertanian lan Agraria RI kanthi adhedhasar Surat Dudutan Nomor. SK/II/1962 tanggal 11 Mèi 1962.[2] Nalika tanggal 6 Maret 1980 bebarengan karo dina Strategi Pelestarian se-Dunia, Suaka Margasatwa Baluran déning mentri Pertanian diresmekake dadi Taman Nasional.

Taman Nasional Baluran mapan ing Kacamatan Banyuputih, Kabupatèn Situbondo, Provinsi Jawa Wétan. Watese ya iku ing sisih lor Selat Madura, sisih wétan Selat Bali, sisih kidul Kali Bajulmati, Désa Wonorejo lan sisih kulon kali Klokoran, Désa Sumberanyar.

Miturut SK. Menteri Kehutanan No. 279/Kpts.-VI/1997 tanggal 23 Mèi 1997 Papan Taman Nasional Baluran ambané kurang luwih 25.000 Ha.

Wujudé taman iki arupa bunderan kang kasar, ana gunung geni, gunung Baluran ing tengahé. Ambane tlatah iki kurang luwih 25.000 hèktar. Taman iki dumadi saka limang papan: Papan utama (12.000 ha), Papan Rimba (5.537 ha, kadadéan saka 1.063 ha banyu lan 4.574 lemah ha), papan kang dimupangatake anthi intensif (800 ha), Papan kang dimupangatke kanti kaperluan liya (5.780 ha) lan Papan Rehabilitasi (783 ha).

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Forestry statistics of Indonésia 2007, diundhuh tanggal 1 Agustus 2011
  2. ^ balurannationalpark.web.id(diundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Forestry Statistic of Indonésia 2007 retrieved 20 May 2010
  • Anonymous. Taman Nasional Indonésia. 2005. Forestry Ministry of Indonésia.
  • Whitten,T., Soeriaatmadja, R.E., Afiff, S. A. Ekologi Jawa dan Bali. 1999. Environmental Management Development in Indonésia (EMDI). Dalhousie University. ISBN 979-683-007-8
  • Winnasis, S, Toha, A., Sutadi. 2009. Burung-burung Taman Nasional Baluran. Baluran National Park. ISBN 978-602-953-0-8