Taman Nasional Bukit Baka-Bukit Raya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bukit Baka Bukit Raya National Park
IUCN Category II (Taman Nasional)
Borneo Locator Topography.png
Lokasi Borneo, Indonesia
Kutha paling cedhak Pontianak
Koordinat 0°47′S 112°37′E / 0.783°S 112.617°E / -0.783; 112.617Koordhinat: 0°47′S 112°37′E / 0.783°S 112.617°E / -0.783; 112.617{{#coordinates:}}: ora bisa luwih saka siji tag utama per kaca
Jembar 1,810 km²
Madeg 1992
Badan sing nglola Ministry of Forestry

Taman Nasional Bukit Baka-Bukit Raya iku salah siji papan konservasi kang mapan ing Pulo Kalimantan. Taman iki ana ing wewatesane Provinsi Kalimantan Kulon lan Kalimantan Tengah. Papan iki dadi papan kang duwé manfaat hidrologis minangka catchment area marang Laladan Aliran Sungai (DAS) Melawi ing Kalimantan Kulon lan Laladan Aliran Sungai Katingan ing Kalimantan Tengah.[1]

Kawasan hutan Bukit Baka-Bukit Raya iku ékosistem alas udan tropika pagunungan kang akèh ing pucuk Pegunungan Schwaner. Bukit Baka-Bukit Raya iku gabungan antarané Cagar Alam Bukit Baka ing Kalimantan Kulon lan Cagar Alam Bukit Raya ing Kalimantan Tengah. Taman Nasional Bukit Baka-Bukit Raya dikukuhaké adhedhasar Surat Dudutan Menteri Kehutanan Nomor : 281/Kpts- II/1992, tanggal 26 Pebruari 1992. Taman Nasional Bukit Baka-Bukit Raya ambané 181.090 Ha.

Flora[besut | besut sumber]

Ana kurang luwih 817 werna tanduran kang kalebu jeni ing 139 famili, kaya ta Dipterocarpaceae, Myrtaceae, Sapotaceae, Euphorbiaceae, Lauraceae, lan Ericadeae. ana uga tanduran kang bisa digunakaké dai obat-obatan, anggrek alas. Ana uga Kembang Rafflesia (Raflesia sp.), salah siji tanduran parasit gedhé dhéwé, tanduran iki uga bisa thukul ing Gunung Kinibalu, Malaysia. Tanduran endemik ing taman nasiona iki kaya ta Symplocos rayae, Gluta sabahan, Dillenia beccariana, Lithocarpus coopertus, Selaginnella magnifica, lan Tetracera, glaberrima. Ing Taman Nasional Bukit Baka-Bukit Raya akèh tanduran saka suku Symplocaceae kaya ta Symplocos adenophylla, Symplocos crassipis, Symplocos laeteviridis, Symplocos rayae lan Symplocos rubiginosa.[2]

Faona[besut | besut sumber]

Kéwan kang ana ing taman nasional iki kaya ta beruang madu, kesadu, musang wisel, orang utan (Pongo pygmaeus), lutung kelabu (Presbytis cristata), lutung ireng (Presbytis melalophos), kelasi/ lutung abang (Presbytis rubicunda), lutung bathuk putih (Presbytis frontata), owa ungko (Hylobates albibarbis), lan kelempiau (Hylobates muelleri).

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ wisatamelayu.com(diundhuh tanggal 2 Agustus 2011)
  2. ^ www.dephut.go.id(diundhuh tanggal 2 Agustus 2011)