Taman Nasional Kapuloan Seribu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Taman Nasional
Kepuloan Seribu
Taman Nasional Laut Kepulauan Seribu
IUCN kategori II (taman nasional)
Map showing the location of Taman Nasional Kepuloan Seribu
Map showing the location of Taman Nasional Kepuloan Seribu
TN Kepuloan Seribu
Lokasi ing Jawa
Map showing the location of Taman Nasional Kepuloan Seribu
Map showing the location of Taman Nasional Kepuloan Seribu
TN Kepuloan Seribu
TN Kepuloan Seribu (Indonésia)
PernahSegara Jawa, Indonésia
Kutha cedhak dhéwéJakarta
Koordhinat5°44′44″S 106°36′55″E / 5.74556°S 106.61528°E / -5.74556; 106.61528
Laladan107,489 hectares (265,610 acres; 1,074.89 km2)
DikukuhakéOktober 10, 1982 (1982-10-10)
Dhayoh777,008 (ing 2019[1])
Bebadan pamaréntahanKamentrian Kehutanan
Situs jaringantnlkepulauanseribu.net

Taman Nasional Kapuloan Seribu iku kawasan pelestarian alam bahari ing Indonésia kang dumunung kurang luwih 45 km ing lokasi géografis 5°23’-5°40’ LS, 106°25’-106°37’ BT sisih lor Jakarta dumadi saka 110 pulo.[2] 68 pulo wujud pulo cilik mawa pasir putih lan gosong-gosong karang dumadi saka 54 jinis karang atos/lunak, 20 pulo kang wis dikembangaké minangka pulo wisata, 6 pulo kang dihuni kang ndunungi lan 6 dikuasani perorangan utawa badan usaha. Pulo Untung Jawa minangka pulo mawa kang ndunungi kang paling kidul utawa paling cedhak karo Jakarta leté 37 mil segara déné kawasan pulo paling lor ya iku Pulo Dua Barat kang leté watara 70 mil laut saka Jakarta.

Cuaca[besut | besut sumber]

Mangsa udan racaké kadadéan antara sasi Novèmber-April déné curah udan gedhé dhéwé kadadéan watara sasi Januari lan paling cilik ing sasi Agustus, ing sajeroning mangsa katiga kerep uga ana udan kanthi gunggung dina udan antara 4-10 dina sesasi.

Zonasi[besut | besut sumber]

Taman Nasional Kapuloan Seribu dumadi saka 4 laladan zonasi ya iku laladan zona inti kang jembaré 4.449 hèktar minangka pérangan kawasan taman nasional kang mutlak dilindhungi lan ora olèh diowahi déning aktivitas manungsa, laladan zona perlindungan kang jembaré 26.284,50 hèktar minangka pérangan kawasan taman nasional kang berfungsi sebagai penyangga zona inti, laladan zona pemanfaatan bagi kagiyatan pariwisata kang jembaré 59.634,50 hèktar minangka pérangan kawasan kang didadèkaké sebagai pusat rekreasi lan kunjungan wisata, lan laladan zona pemukiman kang jembaré 17.121 hèktar minangka papan hunian utawa pomahan kang ndunungi saenggon. Zonasi iki kondhang minangka zona Kapuloan Seribu Lor dumadi saka 79 buah pulo lan Kapuloan Seribu Selatan dumadi saka 31 pulo

Kapuloan Seribu[2][besut | besut sumber]

Penangkaran penyu[besut | besut sumber]

Benthik[besut | besut sumber]

Gladri[besut | besut sumber]

Flora
P Morc D1252.JPG
Mengkudu
Casuarina equesitifolia tree.jpg
Cemara
laut
Starr 010309-0546 Calophyllum inophyllum.jpg
Nyamplung
KetapangGreenLeaves.jpg
Ketapang
Barringtonia acutangula (Freshwater Mangrove) in Hyderabad W IMG 8323.jpg
Butun atau
Putat Laut
1859-Martinique.web.jpg
Kelapa
Cerbera manghas.jpg
Bintaro
Barkas:Pandan laut.JPG
Pandan
laut
Barkas:Waru.JPG
Waru
Laurencia.jpg
Alga merah
Halodulesp.jpg
Rumput
laut
Floridian seagrass bed.jpg
Rumput laut
Lamun
Caulerpa prolifera.JPG
Alga hijau


Fauna
Varanus Salvator ID.jpg
Biawak Air
Hawksbill Turtle.jpg
Penyu sisik
Hawaii turtle 2.JPG
Penyu hijau
Loggerhead sea turtle.jpg
penyu Tempayan
Lepidochelys olivacea.jpg
penyu Lekang
Brahminy kite2.jpg
Garudha Bondol
Anhinga in tree.jpg
Burung pecuk ular
Glossy Ibis (Plegadis falcinellus) at Bharatpur I IMG 5384.jpg
Burung roko-roko
Paddletail melb aquarium.jpg
Kakap merah
Katsuwonus pelamis Java.jpg
Cakalang
Sccom u0.gif
Tenggiri
Humphead wrasse melb aquarium.jpg
Humphead wrasse
atau
Napoleon wrasse
Siganus corallinus.jpg
Baronang
Bep chaetodon octofasciatus.jpg
Kepe-Kepe

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Kabupaten Kepulauan Seribu Dalam Angka 2020" (ing basa Indonesia). BPS Kepulauan Seribu.
  2. a b PP No. 55 TAHUN 2001 Pembentukan Kabupatèn Administrasi Kapuloan Seribu, Propinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • Tomascik, Tomas (1997). The ecology of the Indonésian seas, Part 1. Periplus Editions. p. 656. ISBN 9789625930787.
  • Tomascik, Tomas (1997). The ecology of the Indonésian seas, Part 2. Tuttle Publishing. p. 1388. ISBN 9789625931630.
  • Jordan, Clifton F. (1998). The sedimentology of Kapuloan Seribu: a modern patch reef complex in the West Java Sea, Indonésia. Indonésian Petroleum Association. p. 81.