Taman Nasional Kapuloan Togean

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Taman Nasional Kapuloan Togean
IUCN kategori II (taman nasional)
Map showing the location of Taman Nasional Kapuloan Togean
Map showing the location of Taman Nasional Kapuloan Togean
TN Kapuloan Togean
Pernah Sulawesi, Indonésia
Koordhinat 0°21′S 121°59′E / 0.350°S 121.983°E / -0.350; 121.983Koordhinat: 0°21′S 121°59′E / 0.350°S 121.983°E / -0.350; 121.983
Laladan 3,626 km²
Dikukuhaké 2004
Bebadan pamaréntahan Kementerian Kehutanan

Taman Nasional Kepulauan Togean iku taman nasional kang mapan ing Kepuloan Togean ing Lempongan Tomini, Sulawesi Tengah, Indonésia. Taman nasional iki diresmekakae taun 2004, adhedasar KEPUTUSAN MENTERI KEHUTANAN NOMOR: SK.418/Menhut-II/2004.[1] Miturut administrasi taman nasional iki ana ing Kabupatèn Tojo Una-Una.

Taman nasional iki misuwur amarga terumbu karange lkan sugeh biota laut kang langka lan dijaga.

Ing taman nasional iki ana 262 warna terumbu karang kang ing antarané dadi endemik, (Acropoda togeanensis), saliyané iku uga ana 596 warna iwak, kang dadi endemik ya iku (Paracheilinus togeanensis lan Ecsenius sp.). Kurang luwih ana 555 moluska, kaya ta Kima raseksa (Tridacna gigas), Kima sisik (Tridacna squamosa), Penyu hijau (Chelonia mydas), Penyu sisik (Eretmochelys imbricata), Lola (Trochus niloticus), Dugong (Dugong dugong), Paus juru anggegana.[2] Ana uga kéwan dharat kang dijaga ing taman nasional iki, kaya ta Rusa (Cervus timorensis), kethèk togean (Macaca togeanus), Biawak togean (Varanus salvator togeanesis). Kewan-kewan kang langka tinemu ing taman nasional iki kaya ta Kuskus beruang (Phalanger ursinus), Tarsius (Tarsius spectrum), Babi rusa (Babyrousa babirussa), Ketam kenari (Birgus latro).Saliyané iku uga ana 97 warna manuk.[2]

Saliyané kewan-kewan ing dhuwur mau, ana uga tanduran kang ana ing taman nasional iki, kaya ta Meranti (Shorea sp.), Kayu wesi (Intsia bijuga), Palapi (Heritiera sp.), lan 33 warna tanduran mangrove.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Keputusan Menteri Kehutanan (diundhuh tanggal 26 Agustus 2011)
  2. ^ a b c lemponganpalu.com TN Kepulauan Togean (diundhuh tanggal 26 Agustus 2011)