Taman Nasional Bogani Nani Wartabone

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Taman Nasional Bogani Nani Wartabone
IUCN kategori II (taman nasional)
Map showing the location of Taman Nasional Bogani Nani Wartabone
Map showing the location of Taman Nasional Bogani Nani Wartabone
Bogani Nani Wartabone NP
Pernahé ing Sulawesi
Pernah Sulawesi, Indonésia
Koordhinat 0°33′38″N 123°40′48″E / 0.56056°N 123.68000°E / 0.56056; 123.68000Koordhinat: 0°33′38″N 123°40′48″E / 0.56056°N 123.68000°E / 0.56056; 123.68000
Laladan 2,871.15 square kilometres (287,115 ha)
Dikukuhaké 1991
Bebadan pamaréntahan Kementrian Lingkungan dan Kehutanan
Situs jaringan boganinaniwartabone.dephut.go.id

Taman Nasional Bogani Nani Wartabone iku salah siji taman nasional kang ana ing Ujung Minahassa, Sulawesi, Indonésia. Taman nasional iki ambané kurang luwih 2.871,15 km². Taman Nasional Bogani Nani Wartabone ngadek taun 1991. Jeneng taman nasional iki dijupuk saka Nani Wartabone, Pahlawan Nasional Indonésia.[1]

Taman Nasional Bogani Nani Wartabone kang sadurunge duwé jeneng Dumoga Bone, duwé ciri kang béda karo liyané, papan iki dadi panggon peralihan géografi panggon Indomalayan ing sisih kulon lan Papua-Australia ing sisih wétan (Wallaceae Area).

Tanduran kang mung ana ing taman nasional iki kaya ta: palem matayangan (Pholidocarpus ihur), kayu ireng (Diospyros celebica), kayu wesi (Intsia spp.), kayu kuning (Arcangelisia flava) lan kembang bangkai (Amorphophallus companulatus). Saliyané iku uga ana tanduran kang lumrah tinemu ing taman nasional iki, kaya ta: Piper aduncum, Trema orientalis, Macaranga sp., cempaka, agathis, kenanga, werna-werna anggrek, lan tanduran hias.[2]

Taman Nasional Bogani Nani Wartabone duwé 24 werna mamalia, 125 aves, 11 reptilia, 2 amfibia, 38 werna kupu, 200 kumbang, lan 19 werna iwak. Kéwan kang dadi endemiking Sulawei kaya ta kethèk ireng/yaki (Macaca nigra nigra), kethèk dumoga bone (M. nigrescens), tangkasi (Tarsius spectrum spectrum), bajing Sulawesi (Macrogalidia musschenbroekii musschenbroekii), anoa (Bubalus depressicornis), babirusa (Babyrousa babirussa celebensis), lan werna-werna manuk.[2]

Manuk kang dadi lambang ing taman nasional iki ya iku maleo (Macrocephalon maleo), lan lawa bone (Bonea bidens).[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ boganinaniwartabone.dephut.go.id(diundhuh tanggal 25 Agustus 2011)
  2. ^ a b c www.dephut.go.id (diundhuh tanggal 25 Agustus 2011)

Pranala njaba[besut | besut sumber]