Taman Nasional Alas Purwo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alas Purwo National Park
IUCN Category II (National Park)
Alas Purwo 2005.jpg
Banteng (Bos javanicus) in the national park
Map showing the location of Alas Purwo National Park
Location in Java
Mapan ing Jawa Wetan, Indonésia
Kutha paling cedhak Banyuwangi
Koordinat 8°41′S 114°28′E / 8.683°S 114.467°E / -8.683; 114.467Koordinat: 8°41′S 114°28′E / 8.683°S 114.467°E / -8.683; 114.467
Ambane 434.20 km²
Sing dolan 14,720 ing taun 2006[1]
Badan Departemen Kehutanan

Taman Nasional Alas Purwo mapan ing Semenanjung Blambangan ing Kabupatèn Banyuwangi, ing Jawa Wetan. Taman iki misuwur karo banteng kang liyarlan papan kanggo selancar ing Teluk Grajakan. Jeneng taman iki nduweni teges alas kang tuwa, kaya cerita ing Jawa kang nuduhake donya pisanan kadadeyan ing papan kono.[2]

Taman iki mapan ing Semenanjung Blambangan ing pujuke etan pojok pulo Jawa, ing sadawane pante selat Bali. Ambane taman iki 434 km ², kabentuk saka mangrove, savana, alas dhataran cendhak monsun lan karang pante kang ana wite. Ana uga papan kanggo slancar ingpinggir taman ing Plengkung ing Teluk Grajagan. Saliyane iku uga ana Gunung Linggamanis (322m) ing taman nasional iki.

Flora kang wis arep punah kang dilindhungi ing taman nasional iki kayata: Terminalia catappa, Calophyllum inophyllum, Sterculia foetida, Barringtonia asiatica lan Manilkara kauki. Taman iki dadi omah kanggo kewan-kewan kang arrep punah ing tlatah Jawa, kayata bantheng Jawa (Bos javanicus). Ora ana kabar kang mesthi saka cacahe bantheng ing taman iki. Ing sasi April 2004 cacahe mung ana57 kang ditemokake ing savana ing Sadengan, kamangka ing taun wingi kira-kira cacahe ana 80 ngati 100.sementara penduduk di tahun sebelumnya diperkirakan 80 sampai 100. Biyasane kelompok sapi iki mara ing Sadengan kanggo golek panganan.

Ancaman paling gedhe ngenani cacahe bantheng kang wis arep entek yaiku manungsa. Warga ing sakiwa tengene taman nasional padha nyekel bantheng kanggo disembelih lan didol daginge. Kewan liya kang arep punah ing Alas Purwo kayata Dhole, Lutung perak, Hijau merak, Red Junglefowl, Olive Ridley, penyu sisik lan penyu Hijau.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Forestry statistics of Indonesia 2007, diundhuh tanggal 1 Agustus 2011
  2. ^ (id)www.dephut.go.id(diundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

  1. Situs resmi : www.tnalaspurwo.org
  2. http://www.dephut.go.id/INFORMASI/TN%20INDO-ENGLISH/tn_alaspurwo.htm