Taman Nasional Alas Purwo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Taman Nasional Alas Purwa
IUCN kategori II (taman nasional)
Alas Purwo 2005.jpg
Banthèng (Bos javanicus) ing taman nasionalé
Map showing the location of Taman Nasional Alas Purwa
Map showing the location of Taman Nasional Alas Purwa
TN Alas Purwa
Pernahé ing Jawa
Pernah Jawa Wétan, Indonésia
Kutha cedhak dhéwé Banyuwangi
Koordhinat 8°41′S 114°28′E / 8.683°S 114.467°E / -8.683; 114.467Koordhinat: 8°41′S 114°28′E / 8.683°S 114.467°E / -8.683; 114.467
Laladan 434.20 km2 (167.65 sq mi)
Dikukuhaké 1992
Dhayoh 14,720 (ing 2006[1])
Badan pamaréntah Kementerian Lingkungan dan Kehutanan
Situs jaringan tnalaspurwo.org

Taman Nasional Alas Purwa mapan ing Ujung Blambangan ing Kabupatèn Banyuwangi, ing Jawa Wétan. Taman iki misuwur karo banteng kang liyarlan papan kanggo selancar ing Lempongan Grajakan. Jeneng taman iki nduwèni teges alas kang tuwa, kaya carita ing Jawa kang nuduhake donya pisanan kadadeyan ing papan kono.[2]

Taman iki mapan ing Ujung Blambangan ing pujuke etan pojok pulo Jawa, ing sadawane pasisir selat Bali. Ambane taman iki 434 km ², kabentuk saka mangrove, savana, alas dhataran cendhak monsun lan karang pasisir kang ana wite. Ana uga papan kanggo slancar ingpinggir taman ing Plengkung ing Lempongan Grajagan. Saliyane iku uga ana Gunung Linggamanis (322m) ing taman nasional iki.

Flora kang wis arep punah kang dilindhungi ing taman nasional iki kayata: Terminalia catappa, Calophyllum inophyllum, Sterculia foetida, Barringtonia asiatica lan Manilkara kauki. Taman iki dadi omah kanggo kewan-kewan kang arrep punah ing tlatah Jawa, kayata banthèng Jawa (Bos javanicus). Ora ana kabar kang mesthi saka cacahe banthèng ing taman iki. Ing sasi April 2004 cacahe mung ana57 kang ditemokake ing savana ing Sadengan, kamangka ing taun wingi kira-kira cacahe ana 80 ngati 100.sementara penduduk di tahun sebelumnya diperkirakan 80 sampai 100. Biyasane kelompok sapi iki mara ing Sadengan kanggo golek panganan.

Ancaman paling gedhé ngenani cacahe banthèng kang wis arep entek ya iku manungsa. Warga ing sakiwa tengene taman nasional padha nyekel banthèng kanggo disembelih lan didol daginge. Kéwan liya kang arep punah ing Alas Purwa kayata Dhole, Lutung perak, Hijau merak, Red Junglefowl, Olive Ridley, penyu sisik lan penyu Hijau.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Forestry statistics of Indonesia 2007" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 22 July 2011. Dijupuk 20 May 2010. 
  2. ^ www.dephut.go.id(diundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  1. Situs resmi : www.tnalaspurwo.org
  2. http://www.dephut.go.id/INFORMASI/TN%20INDO-ENGLISH/tn_alaspurwo.htm