Taman Nasional Manusela

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Manusela National Park
IUCN kategori II (taman nasional)
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 442: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Maluku Locator Topography.png" nor "Template:Location map Maluku Locator Topography.png" exists.
Pernah Maluku, Indonesia
Kutha cedhak dhéwé Ambon
Laladan 1,890 km²
Dikukuhaké 1997
Bebadan pamaréntahan Ministry of Forestry

Taman Nasional Manusela iku salah siji taman nasional kang ana ing Maluku, Indonésia. Taman iki salah siji taman nasional kang awujud ékosistem pasisir, alas rawa, alas udan dataran endhek lan alas egunungan ing Maluku. Vegetasi kang ana ing taman nasional iki awujud mangrove, pasisir, alas rawa, jurang kali, alas udan tropika pamah, alas pagunungan, lan alas sub-alpin.[1]

Visi lan Misi[besut | besut sumber]

Balai Taman Nasional Manusela mempunyai visi yang menjadi komitmen institusi yaitu “Terwujudnya Pengelolaan Taman Nasional Manusela Sesuai Dengan Fungsinya Untuk Menjamin Kelestarian Kawasan Taman Nasional Manusela dan Peningkatan Kesejahteraan Masarakat Sekitar Kawasan.[2]

Flora Fauna[besut | besut sumber]

Ana warna-warna tanduran ing taman nasional iki, kaya ta tancang (Bruguiera sexangula), bakau (Rhizophora acuminata), api-api (Avicennia sp.), kapur (Dryobalanops sp.), pulai (Alstonia scholaris), ketapang (Terminalia catappa), pandan (Pandanus sp.), meranti (Shorea selanica), benuang (Octomeles sumatrana), matoa/kasai (Pometia pinnata), kayu putih (Melaleuca leucadendron), warna-warna anggrek, lan pakis endemik (Chintea binaya).[1]

Kurang luwih ana 117 warna manuk ing Taman Nasional Manusela, ing kono ana 14 kang dadi endemik, kaya ta kesturi ternate (Lorius garrulus), nuri tengkuk ungu/nuri ndhas ireng (L. domicella), jakatuwa Seram (Cacatua moluccensis), raja urang(Halcyon lazuli lan H. sancta), manuk madu Seram gedhé (Philemon subcorniculatus), lan nuri raja/nuri ambon (Alisterus amboinensis).[1]

Satwa liyané kang ana ing taman nasional iki kaya ta rusa (Cervus timorensis moluccensis), kuskus (Phalanger orientalis orientalis), soa-soa (Hydrosaurus amboinensis), babi alas (Sus celebensis), luwak (Pardofelis marmorata), kadhal panama (Tiliqua gigas gigas), dhuyung (Dugong dugon), penyu ijo (Chelonia mydas), lan warna-warna kupu.[1]

Cathetan sikikl[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d www.dephut.go.id(diundhuh tanggal 23 Agustus 2011)
  2. ^ tnmanusela-dephut.org(diundhuh tanggal 23 Agustus 2011)