Kadhal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kadhal
Kalamangsa: Jura - saiki
Haeckel Lacertilia.jpg
"Lacertilia", miturut Ernst Haeckel, Kunstformen der Natur (1904)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Superklas: Tetrapoda
Klas: Sauropsida
Ordho: Squamata
Subordho: Lacertilia
Günther, 1867
Suku

Akèh, pirsani tèks.

Kadhal iku kéwan kang kagolong duwé sikil papat ing kulawargané reptil. Lumrahé kadhal utawa kulawarga kadhal (basa Inggris: lizards) uga kagolong ing kulawarga cecek, tekèk, bunglon, cecek miber, biawak, iguana lan liya-liyané. Minangka pangertian kang khusus pangertian kadal jroning basa Indonésia bisa ngerujuk wates ing kadhal kang dhuwèni awak kang cilik, duwé sisik lunyu lan gilap uga bisa urip ana ing sandhuwuré lemah jroning (Ingg.: skink, suku Scincidae, utawa kang umum bisa kagolong ing kulawarga infraordo Scincomorpha).

Lumrahé kadhal bisa nyakup jinis-jinis kang duwé wujud awak cilik kaya ta kadhal pasir utawa misuwur kanthi sesebutan Lygosoma, bisa uga ngrujuk ing kulawarga biawak Komodo (Varanus komodoensis) kang bisa duwé dawa awak nganthi 3 m. Secara ilmiah, kulawarga iki kagolong ing subordo utawa anak bangsa Lacertilia'' (Sauria), pérangan saka bangsa kéwan kang duwé sisik (Squamata).

Kulawarga Lacertilia umumé duwé sikil papat lan bolongan kuping nyaba uga palupuk mata kang bisa kedèp (dibukak lan ditutup). Lumrahé, uga kapengkar kadhal kang ora duwé ciri mangkono ya iku ula kaca (glass snake utawa glass lizard, suku Anguidae) kang ora duwé sikil.

Pranala njaba[besut | besut sumber]