Wedhi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Pasir)
Wedhi
Wedhi
Wedhi
Wedhi

Wedhi' (basa Indonésia: Pasir) ya iku bahan material kang wujudé butiran utawa bunder-bunder ananging ukurané cilik.[1] Bunder-bunder wedhi ukurané 0,0625 nganti 2 milimeter.[1] Matéri utawa bahan kang minangka pasir ya iku silikom dioksida, ananging ing pasisir tropis lan subtropis lumrahé wedhi diwangun saka kapur.[1] Jinis wedhi ya iku wedhi silika, wedhi chromit, wedhi zircon.[1] Wedhi siika ya iku wedhi sintèsis utawa wwedhi gawéan wedhi iki duwé kadhar SiO2 95%.[1] Wedhi silika kalebu wedhi kang duwé kualitas apik lan sithik impuritis.[1] Wedhi silika kalebu wedhi kang akèh digunakaké awit regané kang murah lan cacahé kang akèh.[1]

Wedhi Zirkon ya iku wedhi kang kasusun déning ZrO2.SiO2. Wedhi zirkon wernané soklat utawa abang rada kuning.[1] Wedhi iki asalé saka zirkonium murni kang duwé neutron sithik, wedhi iki kuwat sanajan manggon ing témperatur kang dhuwur.[1] Wedhi zirkon tahan karo korosi kimia, saliyané kanggo cithakan wedhi, wedhi jinis iki uga kena kanggo reaktor nuklir lan radiometric dating.[1]

Wedhi kali utawa wedhi yasan ya iku wedhi kang tinemu ing pinggir-pinggir kali.[1] Wedhi iki asalé saka pecahan watu kang ngendhap éwonan taun utawa ana material kang gunung kang kéntér nganti tekan kali.[1] Pasir iki lumrahé kanggo campuran material yasan kaya ta semèn, gamping.[1] Pasir jinis iki regané murah.[1] Biyasané didol kanthi cara rit utawa sak trek.[1]

Nambang wedhi kudu tetep njaga lan gatèkaké lingkungan.[2] Akèh wong-wong kang nambang wedhi nganggo piranti-piranti berat saéngga ngrusak lingkungan.[2] Ana uga wong kang nambang wedhi kang nganggo piranti kang isih manual.[2] Kang nglakoni iki lumrahé para warga saubengé kali kang ngandhut wedhi.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o metrotvnews.com(dipunundhuh tanggal 13 Juni 2011)
  2. ^ a b c d regional.kompas.com(dipunudhuh tanggal 13 Juni 2011)