Kapur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kapur
Pabrik kapur ing Tagogapu, Padalarang, Bandung Kulon ing taun 1920-an

Kapur yaiku barang kang rupané putih kang duwèni tekstur alus lan digawé saka watu sedimén.[1] Kapur bisa maujud watu kang kasusun saka mineral kalsium.[1] Biyasané kapur relatif kawujud ing bagéyan njero segara kanthi kahanan watu-watu kang ngandhut lempengan kalsium plates (coccoliths) kang kawujud déning mikroorganisme coccolithophores.[1] Kapur biyasané uga ditemokaké ing batu api lan chert kang ana ing kapur.[1]

Watu kapur utawa kang diarani watu gamping kawujud saka pirang-pirang cara.[2] Cara organik, cara mekanik, lan cara kimia.[2] Watu kapur kang ana ing alam akéh-akéhé kawujud saka cara organik.[2] Watu kapur jinis iki kawujud saka cangkang utawa omah kerang lan bekicot, foraminifera utawa ganggang kang ngendhap.[2] Saliyané iku uga kawujud saka kéwan-kéwan koral utawa kerang.[2] Watu kapur rupané ana sing putih susu, klawu enom, klawu tuwa, coklat nganti ireng.[2] Werna iki gumantung saka mineral kang nyusun watu kapur.[2]

Mineral karbonat kang umumé ditemokaké ing gamping ya iku aragonit (CaCO3).[2] Mineral iki kalebu mineral metastable.[2] Diarani mineral metastable awit ing wektu kang tinamtu bisa malih dadi kalsit (CaCO3).[2] Mineral liyané kang umumé ditemokaké ing watu kapur utawa dolomit ya iku Siderit (FeCO3), ankarerit (Ca2MgFe(CO3)4), lan magnesit (MgCO3).[2] Ananging mineral iki ditemokaké kanthi jumlah mung sithik.[2]

Kapur gunané bisa kanggo bahan bangunan, industri karét, industri ban, dluwang, kanggo nggawé kapur tulis kang kena kanggo nulis ing papan tulis kang wernané ireng, lan liya-liyané.[2] Indonésia kalebu nagara kang lemahé ngandhut kapur kang cacahé akèh lan sumebar ing meh kabéh pulo-pulo ing Indonésia.[2] Ananging akéh-akéhé cadhanagn watu kapur ing nagara Indonésia manggon ing Sumatra Barat.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)oase.kompas.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o (id)tekmira.esdm.go.id(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)

Delengen uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapur&oldid=1106615"