Ban

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ban kanggo mobil

Ban yaiku piranti kang nutupi velg rodha.[1] Ban kalebu bagéyan wigati saka wahana dahrat.[1] Ban gunané kanggo ngurangi getaran kang disebabaké dalan kang ora alus utawa akéh jeglongané.[1] Saliyané iku ban uga kena kanggo njaga rodha lan ndadékaké rodha ora gampang aus lan rusak.[1] Ban uga bisa njaga kestabilan anatarané kendaraan karo lemah saéngga gampang anggoné obah lan ningkataké percepatan.[1] Akéh-akéhé ban utamané kang digunakake kanggo kendaraan bermotor, digawé saka karet sintetik, ananging ana uga kang digawé saka bahan liyané kayata waja.[1]

Sajarah ban[sunting | sunting sumber]

Nalika taun 1839, Charles Goodyear bisa nemokaké téknik vulkanisasi karet. [2]Vulkanisasi iki asalé saka tembung Vulkan kang tegesé déwa api ing agama wong Romawi.[2] Ananging Goodyear ora jenengi penemuané iku kanthi jeneng vulkanisasi ananging karét kang tahan geni.[2] Jeneng Goddyear banjur diabadiaké dadi jeneng perusahaan karét kang misuwur ing Amérika Serikat yaiku Goodyear Tire and Rubber company.[2] Perusahaan iki dibangun karo Frank Seiberling nalika taun 1898.[2] Goodyear Tire & Rubber Company mulai dibangun taun 1898 nalika Frank Seiberling tuku pabrik kang sepisanan perusahaan iki. Dhéwéké nggunakaké dhuwit siléhan saka ipéné.[2]

Nalika taun 1845 Thomson lan Dunlop nciptakaké ban kang nalika semana diarani ban urip tegese ban kang nduweni rongga udara.[2] Kanthi penemuan iki Thomson lan Dunlop diarani Bapak Ban.[2] Kanthi ngrembakané téknologi Charles Kingston Welch nemokaké ban njero, dene William Erskine Bartlett nemokaké ban njaba.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)otomotif.kompas.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h (id)goodyear-indonesia.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ban&oldid=830749"