John Boyd Dunlop

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
John Boyd Dunlop

John Boyd Dunlop ya iku bapak ban sadonya.[1] John Boyd Dunlop lair ing sawijining désa cilik, ya iku ing Dreghome, Ayrshire, Sekotlan, tanggal 5 Fèbruari 1840.[1] Wong tuwané nyambut gawé minangka tani.[1] Nalika isih cilik, dhèwèké seneng karo babagan ingon, mliki ing ngrawat lan nambani kéwan ingon.[1] Mula, wong tuwané nyekolahaké Dunlop ana ing pamulangan dhokter kéwan ing Edinurg.[1] Dunlop wisudha saka pamulangan dhokter kéwan nalika umuré 19 taun.[1] Dhèwèké banjur manggon ana ing Belfast, Irlan.[1] Ing kono dhèwèké mbangun réputasiné kang suwéné telung taun.[1] Pungkasané dhèwèké kasil anggoné dadi wong kang misuwur.[1] Sajatine Dunlop dudu wong kang wiwitan ngréka ban amarga ban wis diréka déning Thomson, salah sawijining insinyur asal Inggris.[1] Nanging rerékané Thomson ora bisa gawé wong dadi krasa kapénak nalika nganggo sawijining tetunggangan.[1] Thomson nganggo balung kéwan minangka bahan dhasaré, mula ban mau dadi mati amarga tanpa papan hawa.[1] Dunlop kasil anggoné gawé ban kang isiné hawa, mula rasané kepénak.[1]

Ing sasi Fèbruari taun 1888, dhèwèké kasil anggoné gawé ban kang isi hawa saka bahan karèt.[2] Dhèwèké matènaké rerékané tanggal 7 Dhésèmber 1888.[2] Dunlop tinggal donya nalika tanggal 23 Oktober 1921.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 158]
  2. ^ a b c (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 159]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=John_Boyd_Dunlop&oldid=1106403"