Waja

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Waja jembatan
Waja ingkang wujudipun gulungan kabel

Waja inggih menika logam campuran wesi lan karbon. Bahan ingkang kangge damel baja inggih menika wiji wesi.[1] Bahanipun waja meh sedaya sami homogenitasipunhomogenitasipun, saking unsur Fe ingkang wujudipun kristal lan unsur C.[2]

Karakteristikipun Waja[sunting | sunting sumber]

Waja nggadhahi karakteristik saengga saged damel bahan bangunan ingkang sae sanget.[1] Karakteristik kasebat kadosta: kekiyatan, kelenturan, kealotan, kekerasan, lan tahan saking korosi.[1]

  • Kekiyatanipun[1]
    • Waja nggadhahi dhaya tarik, dhaya lengkung,lan dhaya teken sing kuat banget.
  • Kelenturanipun[1]
    • Waja boten namung kiyat nanging ugi lentur.
  • Kealotanipun[1]
    • Limrahipun waja nggadhahi karakteristik alot saengga boten gampil pecah.
  • Keatosanipun[1]
    • Waja nggadhahi karakteristik minangka wesujudan kang atos sanget saengga pas kangge konstruksi bangunan.
  • Boten gampil kenging korosi utawi tiyengen[1]
  • Saged dipuntempa (maleability)[2]
    • Waja wonten ing wewujudan abang pijar saged dados lembek saengga saged dipuncethak.
  • Saged dipunlas (weklability)[2]
    • Nalika ing kondhisi panas saged dipungabungaken.

Jinis prodhuk saking waja[1][sunting | sunting sumber]

  • Waja batangan
  • Kawat waja
  • Waja lembaran
  • Pipa

Ikhtisar cekak proses damel waja[2][3][sunting | sunting sumber]

Waja dipunprodhuksi ing dhapur pengolahan waja saking wesi ingkang padhet utawi ingkang sampun awujud cairan, wesi bekas (scrap), lan pinten-pinten campuran logam. Wonten pinten-pinten proses damel waja, inggih menika:

  • Proses Konverter
    • Proses Bessemer
    • Proses Thomas
  • Proses Siemen Martin
  • Proses Basic Oxygen Furnance
  • Proses dhapur listrik
  • Proses dhapur kopel
  • Proses kanthi dhapur elektro
  • Proses kanthi ngginakaken kui
  • Proses aduk (proses puddle)

Klasifikasinipun Waja[3][sunting | sunting sumber]

  • Adhedhasar komposisi
    • Waja karbon
    • Waja paduan rendah
    • Waja tahan tiyengen
  • Adhedhasar proses ndamelipun
    • Tanur waja terbuka
    • Dapur listrik
    • Proses oksidasi dhasar
  • Adhedhasar struktur mikro
    • Feritik
    • Perlitik
    • Martensitik
    • Austenitik
  • Adhedhasar kagunan konstruksi
    • Waja Struktural
    • Waja Non-Struktural

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Baja(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. ^ a b c d (id)Struktur Baja(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  3. ^ a b (id)[hhttp://www.scribd.com/doc/3024023/Sejarah-baja Sejarah Baja](dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Waja&oldid=876138"