Waja

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Waja kreteg
Waja ingkang wujudipun gulungan kabel

Waja inggih punika logam campuran wesi lan karbon. Bahan ingkang kanggé damel baja inggih punika wiji wesi.[1] Bahanipun waja meh sadaya sami homogenitasipunhomogenitasipun, saking unsur Fe ingkang wujudipun kristal lan unsur C.[2]

Karakteristikipun Waja[besut | besut sumber]

Waja gadhah karakteristik saéngga saged damel bahan yasan ingkang saé sanget.[1] Karakteristik kasebat kados ta: kekiyatan, kelenturan, kealotan, kekerasan, lan tahan saking korosi.[1]

  • Kekiyatanipun[1]
    • Waja gadhah dhaya tarik, dhaya lengkung,lan dhaya teken sing kuat banget.
  • Kelenturanipun[1]
    • Waja boten namung kiyat nanging ugi lentur.
  • Kealotanipun[1]
    • Limrahipun waja gadhah karakteristik alot saéngga boten gampil pecah.
  • Keatosanipun[1]
    • Waja gadhah karakteristik minangka wesujudan kang atos sanget saéngga pas kanggé konstruksi yasan.
  • Boten gampil kenging korosi utawi tiyengen[1]
  • Saged dipuntempa (maleability)[2]
    • Waja wonten ing wewujudan abang pijar saged dados lembek saéngga saged dipuncethak.
  • Saged dipunlas (weklability)[2]
    • Nalika ing kondhisi panas saged dipungabungaken.

Jinis prodhuk saking waja[1][besut | besut sumber]

  • Waja batangan
  • Kawat waja
  • Waja lembaran
  • Pipa

Ikhtisar cekak prosès damel waja[2][3][besut | besut sumber]

Waja dipunwedalaken ing dhapur pengolahan waja saking wesi ingkang padhet utawi ingkang sampun awujud cuwèran, wesi bekas (scrap), lan pinten-pinten campuran logam. Wonten pinten-pinten prosès damel waja, inggih punika:

  • Prosès Konverter
    • Prosès Bessemer
    • Prosès Thomas
  • Prosès Siemen Martin
  • Prosès Basic Oxygen Furnance
  • Prosès dhapur listrik
  • Prosès dhapur kopel
  • Prosès kanthi dhapur elektro
  • Prosès kanthi ngginakaken kui
  • Prosès aduk (prosès puddle)

Klasifikasinipun Waja[3][besut | besut sumber]

  • Adhedhasar komposisi
    • Waja karbon
    • Waja paduan rendah
    • Waja tahan tiyengen
  • Adhedhasar prosès ndamelipun
    • Tanur waja terbuka
    • Dapur listrik
    • Prosès oksidasi dhasar
  • Adhedhasar struktur mikro
    • Feritik
    • Perlitik
    • Martensitik
    • Austenitik
  • Adhedhasar kagunan konstruksi
    • Waja Struktural
    • Waja Non-Struktural

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Baja(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. ^ a b c d Struktur Baja(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  3. ^ a b [hhttp://www.scribd.com/doc/3024023/Sejarah-baja Sajarah Baja](dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]