Waja

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Waja jembatan
Waja ingkang wujudipun gulungan kabel

Waja inggih punika logam campuran wesi lan karbon. Bahan ingkang kangge damel baja inggih punika wiji wesi.[1] Bahanipun waja meh sadaya sami homogenitasipunhomogenitasipun, saking unsur Fe ingkang wujudipun kristal lan unsur C.[2]

Karakteristikipun Waja[besut | besut sumber]

Waja nggadhahi karakteristik saengga saged damel bahan bangunan ingkang sae sanget.[1] Karakteristik kasebat kadosta: kekiyatan, kelenturan, kealotan, kekerasan, lan tahan saking korosi.[1]

  • Kekiyatanipun[1]
    • Waja nggadhahi dhaya tarik, dhaya lengkung,lan dhaya teken sing kuat banget.
  • Kelenturanipun[1]
    • Waja boten namung kiyat nanging ugi lentur.
  • Kealotanipun[1]
    • Limrahipun waja nggadhahi karakteristik alot saengga boten gampil pecah.
  • Keatosanipun[1]
    • Waja nggadhahi karakteristik minangka wesujudan kang atos sanget saengga pas kangge konstruksi bangunan.
  • Boten gampil kenging korosi utawi tiyengen[1]
  • Saged dipuntempa (maleability)[2]
    • Waja wonten ing wewujudan abang pijar saged dados lembek saengga saged dipuncethak.
  • Saged dipunlas (weklability)[2]
    • Nalika ing kondhisi panas saged dipungabungaken.

Jinis prodhuk saking waja[1][besut | besut sumber]

  • Waja batangan
  • Kawat waja
  • Waja lembaran
  • Pipa

Ikhtisar cekak proses damel waja[2][3][besut | besut sumber]

Waja dipunprodhuksi ing dhapur pengolahan waja saking wesi ingkang padhet utawi ingkang sampun awujud cairan, wesi bekas (scrap), lan pinten-pinten campuran logam. Wonten pinten-pinten proses damel waja, inggih punika:

  • Proses Konverter
    • Proses Bessemer
    • Proses Thomas
  • Proses Siemen Martin
  • Proses Basic Oxygen Furnance
  • Proses dhapur listrik
  • Proses dhapur kopel
  • Proses kanthi dhapur elektro
  • Proses kanthi ngginakaken kui
  • Proses aduk (proses puddle)

Klasifikasinipun Waja[3][besut | besut sumber]

  • Adhedhasar komposisi
    • Waja karbon
    • Waja paduan rendah
    • Waja tahan tiyengen
  • Adhedhasar proses ndamelipun
    • Tanur waja terbuka
    • Dapur listrik
    • Proses oksidasi dhasar
  • Adhedhasar struktur mikro
    • Feritik
    • Perlitik
    • Martensitik
    • Austenitik
  • Adhedhasar kagunan konstruksi
    • Waja Struktural
    • Waja Non-Struktural

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Baja(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. ^ a b c d (id)Struktur Baja(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  3. ^ a b (id)[hhttp://www.scribd.com/doc/3024023/Sejarah-baja Sejarah Baja](dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)

Pranala Njawi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Waja&oldid=1013801"