Bekicot

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bekicot
Achatina fulica di Bali
Status konsèrvasi
NE[1]
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Mollusca
Kelas: Gastropoda
(unranked): clade Heterobranchia

informal group Pulmonata
clade Eupulmonata
clade Stylommatophora
informal group Sigmurethra

Superkulawarga: Achatinoidea
Kulawarga: Achatinidae
Subkulawarga: Achatininae
Marga: Achatina
Subgenus: Lissachatina
Jinis: A. fulica
Jeneng binomial
Achatina fulica
(Férussac, 1821)

Bekicot utawa Achatina fulica[2] ya iku sijining gastropoda darat kang ginolong ing suku Achatinidae.

Kéwan iki asale saka Afrika Wetan banjur sumebar ing kabèh nagara merga kegawa prau dagang, utawa sengaja digawa kanggo ingon-ingon utawa sumber pangan lan sabanjure dadi spesies invasif paling ala lan gawé rusak ing bumi[3], sahengga pira-pira nagara gawé aturan kang nyegah wargane ndadekakae kéwan iki ingon-ingon[4] kalebu Amerikah Sarekat. Kéwan iki rumatane gampang lan ing pira-pira panggon uga dipangan, kalebu ing Indonesia. Senajan bisa uga nggawa parasit, bekicot ingon biasane ora nggawa parasit. Parasit kang digawa ya iku jinis cacing Angiostrongylus cantonensis kang njalari meningitis tumrape manungsa, kang nular kanthi cara mangan bekicot mentah utawa ora diolah kanthi sampurna.

Sub spesies[besut | besut sumber]

  • Achatina fulica hamillei Petit, 1859
  • Achatina fulica rodatzi Dunker, 1852
  • Achatina fulica sinistrosa Grateloup, 1840
  • Achatina fulica umbilicata Nevill, 1879

Dheskripsi[besut | besut sumber]

Bekicor diwasa gedhene udakara 7 cm lan dawane bisa nganti 20 cm utawa luwih.

Cangkange wujud conthong lan umume mlungker ora searah jarum jam (dextral). Werna cangkange rupa-rupa, gumantung saka pangane, utamane wern asoklat.

Habitat[besut | besut sumber]

Bekicot asalé saka Afrika Wetan, utamane saka Kenya lan Tanzania, asline urip ing pasir kang teles, uga laladan-laladan tropis kang lembab. Kéwan iki invasiv. Bekicot saiki bisa tinemu ing laladan tetanen, atol, alas, karang padésan lan liyane.

Pakan[besut | besut sumber]

Bekicot mangan tanduran, kluban lan woh-wohan sembarang jinis. Kadhang uga mangan pasir utawa krikil lan bathang kéwan liya Kanggo sumber kalsium.

Cara manak[besut | besut sumber]

Bandhingane bekicot anakan lan bekicot diwasa

Kéwan iki kagolong hermaprodit, ya iku saben kéwan nduwèni sifat lanang lan wadon. Nanging kéwan iki merlokake individu liya kanggo kawin lan bekicot kang luwih gedhé dadi kéwan kang wadon. Nalikane ngendhog, bekicot bisa ngetokake cacah 200 iji, kaping 5-6 saben taun lan kemungkinan netes 90%.

Anakan bekicot bisa dadi diwasa ing wektu 6 sasi, umure bisa nganti 6-10 taun. Kéwan iki sesaba ing wektu bengi lan nalika awan ndhelik ing njero lemah utawa ngisor uwuh, watu utawa kayu mati.

Nalikane ketiga dawa, bekicot bisa urip tanpa pangan nganti 3 taun, kanthi gawé lembaran kanggo nutup cangkange sahengga senajan sakiwa-tengene kurang banyu bekicot ora kelangan cairan.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ IUCN 2009. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2009.1. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 10 July 2009.
  2. ^ "Achatina fulica". Integrated Taxonomic Information System. 
  3. ^ Global Invasive Species Database: 100 of the Worst Invasive Species
  4. ^ Should Giant African Land Snails Be Kept as Pets At All?

Cithakan:Hewan-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bekicot&oldid=1097299"