Kayu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Kayu iku bagéan atos saka Tetanduran sing digolongaké menyang Wit lan grumbul. Kayu dipigunakaké kanggo manéka warna kaperluan, wiwit saka masak, gawé perabot (meja, kursi), bahan bangunan (lawang, jendéla, rangka payon), bahan kertas, lan isih akèh liyané. Kayu uga bisa dimanfaataké minangka hiasan-hiasan rumah tangga lan kagunan liyané.

Sacara kimia, kayu kasusun saka sawetara bagéan utama ya iku Selulosa lan Lignin.

Jroning èlmu kayu dikenal sawetara sipat ya iku: sipat kimia, sipat fisika lan sipat mekanika. Ana manéka jinis kayu sing diasilaké saka uwit sing sacara umum bisa dibédakaké rong golongan, ya iku : Jinis uwit saka golongan uwit godhing amba, kanthi ciri-ciri : - umumé wangun godhong amba. - Tajuk gedhé lan bunder - Godhong rontok - Tuwuh alon-alon (suwé) - Umumé wité ora kenceng lan mawa bonggol - Umumé nduwèni watang sing atos

Jinis uwit kanthi godhong awangun dom, kanthi ciri-ciri ing ngisor : - wangun godhong kaya dom - tajuk awangun krucut. - Umumé ora rontok godhongé, kajaba sawetara uwit. - Tuwuh cepet lan kenceng mendhuwur. - Umumé nduwèni kayu empuk lan ènthèng.

Prabédan liyané ya iku :

  • Kayu godhong amba

- struktur kayu lebih pepak - nduwèni pori-pori (sel-sel pembuluh) kanthi kombinasi wangun jaringan luwih komplèks. - Conto jinis uwit godhong amba : Jati, Meranti lsp.

  • Kayu godhong dom

- struktur kayu luwih prasaja - ora nduwèni pori-pori ananging arupa sèl trakeida, ya iku sèl sing awangun dawa kanthi pucuk sing cilik nganti lancip. - Gunggung jinis sèl luwih sethithik lan kombinasi wangun-wangun jaringané luwih prasaja. - Gunggung jinis uwit godhong dom ing Indonésia luwih sethithik, kayata : Pinusatau Tusam, Agathis (Damar), Jamuju

Kauntungan lan kerugian kayu minangka bahan bangunan[sunting | besut sumber]

Kautungan

Deleng uga[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kayu&oldid=1018102"