Lignin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Lignin mawa rumus molekul C9H10O2, C10H12O3, C11H14O4

Lignin utawa dat kayu iku salah siji dat komponèn panyusun tetuwuhan. Komposisi bahan panyusun iki béda-béda gumantung jinisé. Lignin mligi kaakumulasi ing batang tetuwuhan wangun wit lan semak. Ing batang, lignin fungsiné minangka bahan pangiket komponèn panyusun liyané, saéngga siji wit bisa ngadeg jejeg (kaya semèn ing siji batang beton).

Béda karo selulosa kang kawangun saka gugus karbohidrat, struktur kimia lignin komplèks banget lan ora duwé pola padha. Gugus aromatik tinemu ing lignin, kang silih sambung karo ranté alifatik, kang kapérang saka 2-3 karbon. Prosès pirolisis lignin ngasilaké senyawa kimia aromatis wujud fenol, mligi kresol.

Pranala njaba[besut | besut sumber]