Kéwan nokturnal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Kaelih saka Nokturnal)
Jump to navigation Jump to search
Guweg dikenal minangka kéwan giat wengi, sanajan ana jinis guweg uga giat nalika awan

Kéwan giat wengi utawa kéwan nokturnal ya iku pakulinan kéwan kang turu ing wayah awan lan giat nalikané wengi. Déné kéwan kang giat ing wayah awan lan turu nalika wengi diarani kéwan diurnal. Kéwan nokturnal lumrahé duwé daya ngrasakaké ganda lan swara kang luwih, uga pandeleng kang apik sanajan ing kaanan peteng. Ciri kang kaya mangkéné bisa ngréwangi kéwan anggoné ngéndhani kéwan prédhator kaya déné kupu Helicoverpa zea éndha saka prédhator.[1] Sawenèh kéwan nokturnal kaya déné kucing uga duwé mripat kang tetep bisa nyawang kanthi premana nalika padhang/awan (delengen kaca metaturnal). Déné lawa mung bisa ndeleng ing wayah wengi. kéwan giat wengi kaya ta tarsius lan manuk guweg duwé mata kang uwih gedhé tinimbang ukuran awaké minangka pangimbang saka sunar kang kurang nalika wengi. Lan luwih luwih manèh, ukuran kornéa mripat kang luwih gedhé tinimbang kéwan diurnal.[2] Kéwan kang dikenal giat wengi umpamané kucing, tikus, guweg lan lawa.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Agee, H. R.; Orona, E. (1988). "Studies of the neural basis of evasive flight behavior in response to acoustic stimulation in Heliothis zea (Lepidoptera: Noctuidae): organization of the tympanic nerves". Annals of the Entomological Society of America 81 (6): 977–985. doi:10.1093/aesa/81.6.977. 
  2. ^ Hall, M. I.; Kamilar, J. M.; Kirk, E. C. (2012). "Eye shape and the nocturnal bottleneck of mammals". Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 279 (1749): 4962–4968. PMC 3497252. PMID 23097513. doi:10.1098/rspb.2012.2258.