Lawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lawa
Teksiran kala: Paleosen Akhir - Saiki
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Infrakelas: Eutheria
Superorder: Laurasiatheria
Ordo: Chiroptera
Blumenbach, 1779
Subordo

Megachiroptera
Microchiroptera

Lawa iku mamalia sing bisa mabur, kalebu ordo Chiroptera kanthi loro sikil ngarep tuwuh dadi sewiwi. Lawa biyasané urip lan némplék ing panggonan-panggonan kang sepi kayata gowa, omah kosong.[1] Saliyané iku, lawa uga urip nggantung ing wit-witan.[1] Contoné wit klapa, klapa uga bisa dadi omahé lawa.[1] Lawa biyasané nyerang wit klapa.[1] Lawa uga bisa nggawé wit klapa mati.[1] Ora mung klapa, lawa uga bisa némplék ing tanduran liyané kang nduwèni woh.[1] Tanduran kang kerep ditémpléki lawa ya iku pelem, jambu, rambutan, nangka.[1] Lawa nduwèni daya penciuman kang apik, saéngga lawa bisa ngerti woh-wohan kang wis mateng wit.[1] Lawa biyasané mangan woh-wohan kang mateng wit ing wayah bengi.[1]

Dasanama[besut | besut sumber]

Lawa nduwèni akèh jeneng. Wong-wong ing Indonésia bagéyan Timur ngarani papunika, punika utawa lawa.[2] Wong Sunda ngarani lalay, kalong, kamprèt.[3] Wong Jawa Tengah ngarani lowo, codhot, kamprét. Suku Dayak ngarani lawa kanthi jeneng hawa, prok, cecadu, kusing utawa tayo.[3] Ananging ana uga kang mbedakaké lawa, codot lan kalong.[3]

Lawa kalebu kéwan kang senengané nggrogoti woh-wohan kang wis mateng. Lawa biyasané metu yén wayah bengi.[3]

Daging[besut | besut sumber]

Lawa uga kena diolah dadi menu masakan.[3] Codhot utawa lawa goréng uga nduwèni khasiat kang nambani penyakit.[3] Daging lawa bisa dadi tamba penyakit asma, gatel-gatel utawa alérgi ing kulit, saliyané iku daging lawa uga bisa kanggo tamba penyakit asma.[3] Saiki wis akèh warung-warung dodolan daging lawa.[3] Sadurungé dimasak, daging codhot utawa lawa kudu dipisahké antarané awak lan elar.[3] Kanggo ngilangna wulu-wulu kang alus ing awaké lawa daging iku kudu dibakar. Daging lawa dibakar nganggo areng.[3] Sawisé iku daging lawa banjur dikumbah lan digodhog kurang luwih 30 menit nagnggo areng, banjur daging digoréng.[3] Ananging sadurungé digoréng, daging lawa dibumboni nganggo tumbar, mrica, bawang lan uyah. Sawisé iku daging codhot banjur digoréng saéngga bumbune bisa mresep ing daging lan balungé.[3]

Daging lawa nduwèni senyawa kitotefin kang bisa nyetabilaké membran sel mastosit.[3] Penyakit asma kang disebabaké alergi uga bisa ditambani nganggo senyawa kitotefin.[3] Daging lawa ngrangsang anané antibodi ing awak.[3] Nalika ntibodi iku némplék ing sél matosit bisa nyebabaké membran dadi pecah.[3] Membran kang pecah bisa mbentuk otot-otot polos saluran nafas saengga bisa kontraksi.[3]

Kang kudu digatékaké ya iku carané ngolah daging sadurungé dipangan.[3] Yèn ngolahé salah bisa ngrusak kotitefin kang ana ing daging.[3] Carané ngolah ya iku aja kepanasen yèn masak daging lawa.[3] Suhu kang kanggo masak aja nganti luwih saka 150 derajat Celcius.[3]

Pupuk[besut | besut sumber]

Tai lawa bisa dadi pupuk organik kanggo tanduran.[4] Pupuk organik iki diproduksi industri Kelurahan Jurumudi Baru, Kecamatan Benda, Kota Tangerang.[4] Pupuk organik saka kotoran lawa iki akèh diminati masyarakat Éropah awit pupuk iki pupuk organik murni kang ora ana bahan kimiané.[4] Pupuk saka kotoran lawa iki cocog kanggo pupuk tanduran sayur-sayuran, umbi, rempah-rempah, kebun lan tanduran hias.[4] Ing Éropah pupuk iki kangggo nyuburaké tanduran ing kebon.[4] Pupuk saka kotoran lawa uga bisa ngrangsang metuné kembang ing tanduran.[5]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)news.okezone.com(dipunundhuh tanggal 25 Mei 2011)
  2. ^ (id)nusantaraku.org(dipunundhuh tanggal 26 Mei 2011)
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u (id)us.surabaya.detik.com(dipunundhuh tanggal 26 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e (id)tangerangkota.go.id(dipunundhuh tanggal 26 Mei 2011)
  5. ^ (id)cybertokoh.com (dipunundhuh tanggal 26 Mei 2011)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lawa&oldid=1078750"