Kembang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sawijining poster kanthi rolas spesies kembang kang béda-béda familiné

Kembang (flos) iku struktur reprodhuksi sèksual tetanduran ngembang (divisio Magnoliophyta utawa Angiospermae, "tetanduran wiji katutup"). Ing kembang ana organ reprodhuksi (benang sari lan putik). Kembang sadina-dina uga dianggo nyebut struktur kang sacara botani diarani kembang majemuk utawa inflorescence. Kembang majemuk iku kumpulan kembang-kembang sing ngumpul ing sakroncèn. Ing kontèks iki, satuan kembang sing nyusun kembang majemuk diarani floret.

Fungsi kembang[sunting | sunting sumber]

Kembang fungsi utamané ngasilaké wiji. Penyerbukan lan pembuahan dumadi ing kembang. Sawisé pembuahan, kembang bakal dadi woh. Woh iku struktur sing nggawa wiji.

Fungsi biologi kembang yaiku minangka wadhah manunggalé gamet jantan|jantan (mikrospora) lan betina (makrospora) kanggo ngasilaké wiji. Prosès diwiwiti kanthi panyerbukan, banjur pambuahan, lan diterusaké karo pambentukan wiji.

Sapérangan kembang duwé werna sing ngejrèng sing duwé fungsi minangka panarik kéwan pambiyantu panyerbukan. Sapérangan kembang liyané ngasilaké panas utawa aroma sing khas, uga kanggo narik kéwan kanggo ngrewangi panyerbukan.

Manungsa kawit biyèn seneng karo kembang, khususé sing manéka warna. Kembang dadi salah sawijine panentu pangaji sawijining tetanduran minangka tetanduran hias.

Morfologi kembang[sunting | sunting sumber]

kèlopak kembang (calyx)

Kembang iku batang lan godhong sing kamodhifikasi. Modhifikasi iki disebabaké déning pangasilan sawijining enzim sing dirangsang déning sapérangan fitohormon tinentu. Pambentukan kembang dikendhalèkaké sacara genetik lan ing akèh jinis diindhuksi déning owah-owahan lingkungan tinentu, kayata suhu asor, suwéné kena cahya, lan sumadiyané banyu (deleng artikel Pambentukan kembang).

Kembang mèh mesthi duwé bentuk simètris, sing asring bisa digunakaké minangka panyiri sawijining takson. Ana loro bentuk kembang adhedhasar simetri bentuké: aktinomorf ("duwé bentuk lintang", simètri radhial) lan zigomorf (simètri kaca pengilon). Bentuk aktinomorf luwih akèh ditemoni.

Daftar jinising Kembang[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kembang&oldid=805038"