Basa Kawi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Jawa Kuna/Basa Kawi
Bhāṣa Kawi
Asal Jawa, Bali, Madura, Lombok, Indonesia
Tlatah Asia Kidul-Wetan
Panyatur asli
basa mati (tanpa surya)
Austronesia

 Formosa
  Jawanik

   Jawa Kuna/Kawi
Status resmi
Basa resmi ing
-
Diundhangaké déning -
Sandi basa
ISO 639-1 ?
ISO 639-2 kaw
ISO 639-3
Kawi uga dadi jeneng sawijining panggonan ing Malang, Jawa Wetan. Delengen Gunung Kawi. Ing Bali uga ana panggonan kang disebut Candhi Gunung Kawi.

Kawi iku basa sastra. Akèh tetembungan saka basa Kawi iku, dijupuk saka basa Sansekreta. Anging yèn ngomongaké basa Kawi kerep uga sing dikarepaké iku basa Jawa Kuna. Basa Kawi akèh ditemoaké ing prasasti utawa kakawin.

Tembung basa Kawi iku séjé karo basa Jawa Kuna. Basa Kawi iku sajatiné basa kasusastran kamangka basa Jawa Kuna iku basa lugu sadina-sadina.

Senadyan kagolong basa mati, nanging sakbeneré Basa Kawi iki durung sirna amarga isih kerep dianggo ing pagelaran wayang golèk, wayang wong lan wayang kulit. Saliyané iku uga kerep dianggo ing sajroning acara adat Jawa kayadéné ing acara palakrama.

Deleng uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Kawi&oldid=1075011"