Dhialèk Jawa Kulonan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Ejaan basa Jawa Kulonan béda banget karo Ejaan Jawa Baku lan pada karo ejaan basa Indonésia.

Aksara ‘a’ mung bisa diwaca a. Béda karo Ejaan Jawa Baku, aksara a bisa diwaca a, e, utawa o-jawa.

Aksara ‘u’ mung bisa diwaca u. Béda karo Ejaan Jawa Baku, aksara u bisa diwaca u utawa ö.

Aksara ‘i’ mung bisa diwaca i. Béda karo Ejaan Jawa Baku, aksara i bisa diwaca i utawa é.

Aksara o & e pada karo Ejaan Jawa Baku. Aksara o bisa diwaca ö utawa o-Jawa. Aksara e bisa diwaca e, é, utawa è.

Conto:

Tulisan ‘ana pitik kuning durung bisa mumbul’ diwaca cara Ejaan Jawa Baku dadi ‘ana piték kunéng duróng biso mumból’. Éng Jawa kulonan diwaca persis tulisané dadi: ‘ana pitik kuning durung bisa mumbul’