Dhialèk Cerbon-Dermayu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dhialek Cerbonan utawa uga diarani Basa Cerbon iku siji dhialek basa Jawa kang dipituturaké ing pasisir lor Jawa Kulon mligi wiwit tlatah Cilamaya (Karawang), Blanakan, Pamanukan, Pusakanagara (Subang), Indramayu, nganti Cirebon lan Losari Wétan, Brebes, Jawa Tengah.

Biyèn basa iki kanggo perdagangan ing pasisir Jawa Barat mila Cirebon dhadi salah sijining pelabuhan pratama, khususé ing abad 15-17. Sadhurunge, basa iki ora bedha karo Basa Jawa Soloan, namung pramila abad 17, basa Cerbonan wiwit katon bedhane olèh kena prabawa dhialèk lokal dhèwék lan Basa Sundha. Basa Cerbon uga tansah mertahanké wujud-wujud kunaning Basa Jawa Tengahan (kaya ta ukara-ukara lan pangucapan) kang wis ora dienggo manèh ing Basa Jawa Baku.

Basa Cerbon ya diajarke ning sekolah-sekolah wewengkon Cirebon kaliyan Basa Sundha. Ing tlatah Cirebon, basa iki dicaturaké karo mayoritas penduduke kejaba kacamatan-kacamatan awates karo Majalengka lan Kuningan kang nganggo Basa Sundha. Basa Cerbon-Dermayu luwih akèh panyaturé ing Indramayu utawa diarani Dermayon.

Conto ukara dhialèk Cerbon-Dermayu[besut | besut sumber]

  • Kepribén kabaré, cung? : Kepriye kabare, bocah-bocah?
  • Isun/kita/réyang lunga sing umah : Aku lunga saka omah
  • Aja sok gumuyu bae : Aja ngguyu baé
  • Sira arep/pan mendhi? : Kowe arep menyang endhi?
  • Sira arep/pan mendhi? : kowe arep menyang endhi?
  • Baka/ari/yèn sira kuh pan mengendhi? : yèn kowe iki arep endhi?
  • Isun/kita/réyang ésuk kien sarapan lawuhe mirong bari/karo urab : ésuk iki aku sarapane lawuhe mirong karo urab. "mirong(rempeyek saka teri, urang lan iwak cilik-cilik)"

Mugi mirsani[besut | besut sumber]