Dhialèk Cerbon-Dermayu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Dhialek Cerbonan utawa uga diarani Basa Cerbon iku sajenis dhialek basa Jawa kang dipituturake ing pasisir lor Jawa Barat mligi wiwit tlatah Cilamaya (Karawang), Blanakan, Pamanukan, Pusakanagara (Subang), Indramayu, nganti Cirebon lan Losari Wétan, Brebes, Jawa Tengah.

Biyèn basa iki kanggo perdagangan ing pasisir Jawa Barat mila Cirebon dhadi salah sijining pelabuhan pratama, khususé ing abad 15-17. Sadhurunge, basa iki ora bedha karo Basa Jawa Soloan, namung pramila abad 17, basa Cerbonan wiwit katon bedhane olèh kena prabawa lokal kaliyan prabawa Basa Sundha. Basa Cerbon uga tansah mertahanke wujud-wujud kunaning Basa Jawa Tengahan (kaya ta ukara-ukara lan pangucapan) kang wis ora diangge manèh karo Basa Jawa Baku.

Basa Cerbon ya diajarke ning sekolah-sekolah wewengkon Cirebon kaliyan Basa Sundha. Ing tlatah Cirebon, basa iki dicaturaké karo mayoritas penduduke kecuali kacamatan-kacamatan kang awates Majalengka lan Kuningan kang nganggo Basa Sundha. Basa Cerbon luwih dominan ing Indramayu utawa diarani Dermayon.

Upami :

  • Kepribén kabaré, cung? : Kepriye kabare, bocah-bocah?
  • Isun/kita/réyang lunga sing umah : Aku lunga saka omah
  • Aja sok gumuyu bae : Aja ngguyu baé
  • Sira arep/pan mendhi? : Kowe arep menyang endhi?
  • Sira arep/pan mendhi? : kowe arep menyang endhi?
  • Baka/ari/yèn sira kuh pan mengendhi? : yèn kowe iki arep endhi?
  • Isun/kita/réyang ésuk kien sarapan lawuhe mirong bari/karo urab : ésuk iki aku sarapane lawuhe mirong karo urab. "mirong(rempeyek saka teri, urang lan iwak cilik-cilik)"

Mugi mirsani[besut | besut sumber]