Jeneng Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Jeneng Jawa iku cara pawèwèh jeneng sing dianut déning wong Jawa lan suku liya sing kaprabawan déning budaya Jawa, kaya déné wong Cina Jawa. Wong Jawa akèh sing mung nganggo siji jeneng nanging ana uga sawetara wong Jawa sing masang jeneng wong tuwané (bapaké) ing samburiné jenengé.

Jeneng Jawa umumnya asal saka basa Jawa; akèh sing njupuk utawa ngandhut unsur saka basa Sangskerta. Jeneng tembung wiwitan "Su-" lan "Wa-" akèh tinemu ing lingkungan wong Jawa. Saliyané asal saka tembung Jawa lan Sangskerta jeneng Jawa uga kaprabawan déning tembung saka Basa Arab, mliginé ing tlatah sing duwé tradhisi Islam sing kuwat, kaya déné ing tlatah pasisir lor Jawa.

Jeneng tunggal[besut | besut sumber]

Akèh wong Jawa sing mung nganggo jeneng tunggal, tuladhané Présidhèn Indonésia kapisan lan kaloro, Soekarno lan Soeharto. Rakyat biyasa akèh sing mung duwé jeneng tunggal, déné wong-wong sing duwé pangkat utawa kalungguhan dhuwur ing masarakat racaké nganggo jeneng punjul siji, nanging arang sing nganggo jeneng kulawarga.

Amaraga anané prabawa kabudayan njaba, akèh wong sing nambahaké jeneng marang jeneng tunggalé. Tuladhané: Albertus Soegijopranoto, uskup Indonesia sepisanan, migunakaké asma baptis Albertus ing sangarepé asmané, Soegijopranoto.

Jeneng patronimik wong Jawa[besut | besut sumber]

Jeneng patronimik iku jeneng ngarep bapaké sing dipasang ing jeneng anaké. Tuladhané jeneng présidhèn Indonésia angka 4, Abdurrahman Wahid, sing dijupuk saka Wahid Hasyim, bapaké, sing njupuk saka Hasyim Asyari, (sing ngadegaké organissi pendiri Nahdlatul Ulama). Semono uga jeneng présidhèn Indonésia angka 5, Megawati Sukarnoputri, sing njupuk asma bapaké, Soekarno, présidhèn Indonésia sing kapisan.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Cithakan:Jawa-stub