Basa Tengger

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Dhialèk Tengger dicaturaké ing tlatah Gunung Brama kang kalebu wewengkon Pasuruan, Prabalingga, Malang lan Lumajang.

Ing Pasuruan, cara Tengger tinemu ing kacamatan Tosari, sabanjuré ing Prabalingga, tlatah kacamatan Sukapura, manawi Malang, cara Tengger dicaturaké ning wewengkon désa Ngadas, kacamatan Pancakusuma. Kang pamungkas, ing Lumajang dicaturaké ing wewengkon Ranupane, kacamatan Sendura.

Dhialèk iki dianggep turunan basa Kawi lan tansah akèh njaga ukara-ukara kunaan kang wis ora digawé manèh ning Basa Jawa anyaran.

Upami :

  • reang : aku, kang ngomong wong lanang
  • isun : aku, kang ngomong wong wadon

abjad a kang ning basa Jawa anyaran kawacan O, ning Tengger kawacan A. Panggah kaya basa akare, basa Kawi.

Mugi mirsani[besut | besut sumber]