Basa Mangkasar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Basa Makassar)
Basa Mangkasar
ᨅᨔ ᨆᨀᨔᨑ
Mangkasara'
Asal Indonésia
Laladan Sulawesi Kidul
Panyatur asli
2,467,000 (tanpa surya)
Aksara Lontara, Aksara Latin
Kodhe basa
ISO 639-2 mak
ISO 639-3 mak

Basa Mangkasar,uga ingaran minangka basa Makasar utawa Mangkasara' iku basa sing dituturaké déning wong Mangkasar, sing ndunungi Sulawesi Kidul, Indonésia. Basa iki duwé aksara dhéwé, sing diarani Aksara Lontara, nanging saiki akèh uga sing ditulis nganggo aksara Latin. Aksara Lontara asal saka aksara Brahmi kuna saka India. Sawetara conto tembung utawa ukara sajeroning basa Mangkasar (sajeroning aksara Latin):

Versi Basa Mangkasar Versi Latin Makna
ᨅᨒ Balla' Omah
ᨅᨘᨒᨘ Bulu' Wulu/rambut
ᨅᨅ Bambang Anget/Panas
ᨌᨗᨄᨘᨑᨘ Cipuru' Luwé
ᨉᨚᨙᨕ Doe' Dhuwit
ᨕᨗᨐᨚ Iyo' Iya
ᨒᨚᨄᨚ Lompo Gedhé
ᨔᨒᨚ Sallo Suwé (wektu)
ᨈᨙᨅ Tabe' Nuwun sèwu
ᨙᨈᨊ Tena Ora ana
  • jappa-jappa = mlaku-mlaku;
  • lompo = gedhé;
  • sallo = alon-alon;
  • tabe' = nuwun sèwu;
  • tena = ora;
  • karaeng = ratu (gusti);
  • apa kareba? = apa kabar?;
  • lakéko mae? = arep menyang endi?;
  • battu kémae ko? = saka endi?
  • motere` = mulih
  • ngandre = mangan
  • jarang = jaran
  • botto' = kebo
  • bembe' = wedhus
  • nakku' = kangen
  • tinro = turu
  • cidong = lungguh
  • menteng = ngadeg
  • cini' = deleng
  • tamparang = segara
  • battu = teka
  • motere' = mulih
  • mingka = tetapi
  • anjo = iku
  • anne = iki

Pranala njaba[besut | besut sumber]