Basa Mengkasar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Basa Makassar)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cithakan:Infobox Language/IPA notice
Basa Mangkasar
ᨅᨔ ᨆᨀᨔᨑ
Mangkasara'
Dituturaké ing Indonésia
Wilayah Sulawesi Kidul
Gunggung panutur 2,467,000
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Sistem tulisan Aksara Lontara, Aksara Latin
Kodhe basa
ISO 639-1 None
ISO 639-2 mak
ISO 639-3 mak

Basa Mengkasar, uga ingaran minangka basa Makasar utawa Mangkasarak iku basa Austronésia kang dituturaké déning wong Mangkasar ing sapérangan tlatah Sulawési Kidul, Indonésia. Basa iki duwé aksara dhéwé, kang diarani Aksara Lontara, nanging saiki akèh uga kang ditulis nganggo aksara Latin. Aksara Lontara asal saka aksara Brahmi kuna saka India. Sawetara conto tembung utawa ukara sajeroning basa Mangkasar (sajeroning aksara Latin):

Versi Basa Mangkasar Versi Latin Makna
ᨅᨒ Ballak Omah
ᨒᨄ Lampa Budhal
ᨒᨉᨗ Lading Péso
ᨅᨂᨗ Bangngi Wengi
ᨁᨑᨗ Garring Lara
ᨍᨑ Jarang Jaran
ᨁᨂ Gangang Jangan
ᨅᨘᨒᨘ Bulu' Wulu/rambut
ᨅᨅ Bambang Anget/Panas
ᨌᨗᨄᨘᨑᨘ Cipuru' Luwé
ᨉᨚᨙᨕ Doe' Dhuwit
ᨕᨗᨐᨚ Iyo' Iya
ᨒᨚᨄᨚ Lompo Gedhé
ᨔᨒᨚ Sallo Suwé (wektu)
ᨈᨙᨅ Tabe' Nuwun sèwu
ᨙᨈᨊ Tena Ora ana

Pranala njaba[besut | besut sumber]