Basa Nias

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nias
Li Niha
Asal Indonésia
Laladan Nias lan Kapulon Watu, Sumatra Lor
Panyatur asli
770.000 (2000 census)[1]
Austronésia
Latin
Kodhe basa
ISO 639-2 nia
ISO 639-3 nia
Glottolog nias1242[2]
Artikel iki ngandhut lambang-lambang fonètis AFI. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, Sampéyan namung bakal ndeleng lambang-lambang pitakon, kothak, utawa liyané, dudu pralambang Unicode.

Basa Nias, utawa Li Niha sajeroning basa asliné, iku basa sing dipigunakaké déning sing ndunungi Pulo Nias. Basa iki minangka salah siji basa ing donya sing isih durung diweruhi persis saka endi asalé.

Basa Nias minangka salah siji basa donya sing isih tahan nganti saiki kanthi gunggung panganggo aktif watara setengah yuta jiwa. Basa iki bisa dikategori minangka basa sing unik amarga minangka siji-sijiné basa ing donya sing saben panambang tembungé arupa aksara urip utawa vokal. Basa Nias ngenal enem aksara vokal, ya iku a,e,i,u,o lan ditambah ö (diwaca "e" kaya sajeroning panyebutan "enem").

Tembung[besut | besut sumber]

Sawetara tembung basa Nias lan pertalan ing Basa Jawa.

  • Ya'ahowu = Biarlah engkau dberkati
  • Ya'o = Aku
  • Ahono = Tenang, Meneng
  • Ya`ugö = Panjenengan
  • Asu = Asu
  • Tola = Olèh
  • Lö Nasa = Durung
  • Ebua = Gedhé
  • Fofo = Manuk
  • Li Niha = Basa Nias
  • Lala = Cara, Dalan
  • Tötö`a = Dhadha
  • Tanö Niha = Pulo Nias
  • Idanö = Banyu
  • Tundraha = Sampan/Prahu
  • Hadia Turia? = Piyé kabaré?
  • Hauga Bözi? = Jam pira?

Pranala njaba[besut | besut sumber]


  1. ^ Nias ing Ethnologue (éd. ka-18, 2015)
  2. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Nias". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History.