Basa Nias

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Nias
Li Niha
Asal Indonésia
Laladan Nias lan Kapulon Watu, Sumatra Lor
Panyatur asli
770.000 (2000 census)[1]
Latin
Kodhe basa
ISO 639-2 nia
ISO 639-3 nia
Glottolog nias1242[2]
Artikel iki ngandhut simbul-simbul fonètis IPA. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, panjenengan namung bakal weruh simbul pitakon, kothak, utawa liyané, nanging dudu karakter Unicode.

Basa Nias, utawa Li Niha sajeroning basa asliné, iku basa kang dipigunakaké déning kang ndunungi Pulo Nias. Basa iki minangka salah siji basa ing donya kang isih durung diweruhi persis saka endi asalé.

Basa Nias minangka salah siji basa donya kang isih tahan nganti saiki kanthi gunggung panganggo aktif watara setengah yuta jiwa. Basa iki bisa dikategori minangka basa kang unik amarga minangka siji-sijiné basa ing donya kang saben panambang tembungé wujud aksara urip utawa vokal. Basa Nias ngenal enem aksara vokal, ya iku a,e,i,u,o lan ditambah ö (diwaca "e" kaya sajeroning panyebutan "enem").

Tembung[besut | besut sumber]

Sawetara tembung basa Nias lan pertalan ing Basa Jawa.

  • Ya'ahowu = Biarlah engkau dberkati
  • Ya'o = Aku
  • Ahono = Tenang, Meneng
  • Ya`ugö = Panjenengan
  • Asu = Asu
  • Tola = Olèh
  • Lö Nasa = Durung
  • Ebua = Gedhé
  • Fofo = Manuk
  • Li Niha = Basa Nias
  • Lala = Cara, Dalan
  • Tötö`a = Dhadha
  • Tanö Niha = Pulo Nias
  • Idanö = Banyu
  • Tundraha = Sampan/Prahu
  • Hadia Turia? = Piyé kabaré?
  • Hauga Bözi? = Jam pira?

Pranala njaba[besut | besut sumber]


  1. Nias ing Ethnologue (éd. ka-18, 2015)
  2. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Nias". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History.