Pulo Nias

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Koordinat: 1°6′N, 97°32′E

Nias
Nias Topography.png
Geografi
Lokasi Asia Tenggara
Koordinat 1°6′N, 97°32′E
Jembar 4.771 km²
Negara
Indonésia
Propinsi Sumatra Utara
Kabupatèn Nias, Nias Selatan

Nias (basa Nias Tano Niha) iku pulo sing dumunung ing sisih kulon pulo Sumatra, Indonésia. Pulo iki didunungi déning mayoritas suku Nias (Ono Niha) sing isih nduwèni budaya megalitik. Laladan iki ndarbèni obyèk wisata wigati kaya selancar (surfing), omah tradhisional, panyileman, lompat batu.

Pulo sing jembaré 5.625 km² iki nduwèni padunung 700.000 jiwa.

Agama mayoritas laladan iki ya iku Kristen Protestan. Nias wis dimekaraké dadi 2 kabupatèn ya iku Kabupatèn Nias, kanthi kutha krajan Gunungsitoli lan Kabupatèn Nias Kidul, kanthi kutha krajan Lempongan Dalam.

Tsunami & lindhu 2004 lan 2005[besut | besut sumber]

Tanggal 26 Desember 2004, lindhu Samudra Hindia 2004 kedadéyan ing wewengkon pasisir kulon pulo iki saéngga muncul tsunami sing dhuwuré 10 meter ing laladan Sirombu lan Mandrehe. Korban jiwa akibat insidèn iki gunggung 122 jiwa lan atusan kulawarga kèlangan omah.

Upacara lumpat watu ning Nias.

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pulo_Nias&oldid=1058524"