Pulo Nias

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Koordinat: 1°6′N 97°32′E / 1.100°N 97.533°E / 1.100; 97.533Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

Nias
Nias Topography.png
Géografi
Pernah Asia Tenggara
Koordhinat 1°6′N 97°32′E / 1.100°N 97.533°E / 1.100; 97.533
Administrasi
Indonésia
Provinsi Sumatra Utara
Kabupatèn Nias, Nias Selatan

Nias (basa Nias Tano Niha) iku pulo sing dumunung ing sisih kulon pulo Sumatra, Indonésia. Pulo iki didunungi déning mayoritas suku Nias (Ono Niha) sing isih duwé budaya megalitik. Laladan iki ndarbèni obyèk wisata wigati kaya selancar (surfing), omah tradhisional, panyileman, lompat batu.

Pulo sing jembaré 5.625 km² iki duwé padunung 700.000 jiwa.

Agama mayoritas laladan iki ya iku Kristen Protèstan. Nias wis dimekaraké dadi 2 kabupatèn ya iku Kabupatèn Nias, kanthi kutha krajan Gunungsitoli lan Kabupatèn Nias Kidul, kanthi kutha krajan Lempongan Dalam.

Tsunami & lindhu 2004 lan 2005[besut | besut sumber]

Tanggal 26 Dhésèmber 2004, lindhu Samudra Hindia 2004 kadadéan ing wewengkon pasisir kulon pulo iki saéngga muncul tsunami sing dhuwuré 10 mèter ing laladan Sirombu lan Mandrehe. Kurban jiwa akibat insidèn iki gunggung 122 jiwa lan atusan kulawarga kèlangan omah.

Upacara lumpat watu ning Nias.

Pranala njaba[besut | besut sumber]