Wong Nias

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Suku Nias)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jogèd perang Nias

Suku Nias ya iku kalompok masarakat kang urip ing pulo Nias.[1] Ing basa asliné, wong Nias diarani "Ono Niha" (Ono = anak/katurunan; Niha = manungsa) lan pulo Nias kanthi jeneng "Tanö Niha" (Tanö = tanah).[1]

Suku Nias iku masarakat kang urip ing lingkungan adat lan kabudayan kang isih dhuwur.[1] Hukum adat Nias diarani fondrakö.[1] Hukum iki kang ngatur kabèh segi kauripan wiwit saka lair nganti mati.[1] Masarakat Nias kuna urip ing budaya megalitik iki dibuktekake karo tilas sajarah kang wujud ukiran ing watu-watu gedhé kang isih tinemu ing laladan pedalaman pulo iki nganti saiki.[1] Suku Nias duwé sistem kasta(12 tataran Kasta).[1] Tingkatan kasta kang paling dhuwur ya iku Balugu.[1] Kanggo nampa kasta iki wong kudu bisa nggawé pista gedhé lan ngundang éwonan wong lan nyembelih éwonan babi kanthi wektu pirang-pirang dina.[1]

Mitologi[besut | besut sumber]

Miturutt masarakat Nias, salah sijiné mitos asal usul suku Nias asalé saka wit kauripan ya iku Sigaru Tora`a kang manggon ing salah sijiné pasnggonan kang jenengé Tetehöli Ana'a.[1] Miturut mitos iki, manungsa teka kang sepisanan ing Pulo Nias iku nalika jaman Raja Sirao kang nduwé anak cacahé sanga kang dikongkon metu saka Tetehöli Ana'a amarga rebutan Takhta Sirao.[1] Anak-anaké kang cacahé sanga iki dadi wong kang sepisanan kang manggon ing Pulo Nias.[1] Jogèd kanggo simbul ngluhuraké penganten lanang lan kluwargané diarani Jogèd Maena.[1] Jogèd maena lumrahé dilakoni penari lanang lan wadon kanthi pasang-pasangan.[1] Bolanafo iku kerajinan tangan wong wadon Nias kang dadi simbul penghormatan lan kebersamaan suku Nias.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n muséum.pusaka-nias.org(dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)
  2. id.voi.co.id(dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)