Masyarakat

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Masarakat)

Masarakat (basa Inggris: society) iku saklompok wong kang mangun sawijining sistém sèmi katutup (utawa sèmi kabukak), ing ngendi sabagéan gedhé interaksi ya iku antarané individu-individu kang ana ing klompok kasebut. Luwih abstraké, sawijining masarakat iku jaringan gegandhéngan-gegandhéngan antar entitas-entitas. Masarakat iku komunitas sing interdhépèndhen (silih genti gumantung siji lan sijiné). Umumé, istilah masarakat digunaaké kanggo ngacu saklompok wong sing urip bebarengan ing sawijining komunitas sing temata.

Miturut Syaikh Taqyuddin An-Nabhani, saklompok manungsa bisa ditelakaké minangka sawijining masarakat yèn nduwèni pamikiran, pangrasa, sarta sistém/angger-angger sing padha. Kanthi pepadhan-pepadhan kasebut, manungsa banjur silih genti interaksi karo pepadhané kanthi dhasar kamaslahatan.

Masarakat asring diorganisasiaké kanthi dhasar cara utamané ing panggawéané (basa Indonésia: mata pencaharian). Pakar èlmu sosial ngidhèntifikasi ana: masarakat pamburu, masarakat pastoral nomadis, masarakat nenandur, lan masarakat agrikultural inténsif, kang uga disebut masarakat paradhaban. Sabagéan pakar nganggep masarakat indhustri lan pasca-indhustri minangka klompok masarakat sing kapisah saka masarakat agrikultural tradhisional.

Masarakat bisa uga diorganisasiaké kanthi dhasar struktur pulitiké: adhedhasar urutan komplèksitas lan gedhéné, ana masarakat band, suku, chiefdom, lan masarakat nagara.

Tembung society asal saka basa latin, societas, kang ateges gegandhéngan kekancan karo liyané. Societas didhunaké saka tembung socius kang ateges kanca, saéngga teges society gegandhéngan kenceng karo tembung sosial. Sacara implisit, tembung society ngandhut makna yèn saben anggotané nduwèni kawigatèn lan kapentingan sing padha kanggo nggayuh tujuan bebarengan.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masyarakat&oldid=1025812"