Bebrayan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Masarakat)

Bebrayan utawa masarakat iku golongan wong kang mangun sistém semu katutup (utawa semu kabukak), ing ngendi sabagéan gedhé interaksi ya iku antarané individu-individu kang ana ing klompok kasebut. Luwih abstraké, sawijining bebrayan iku jaringan gegandhéngan-gegandhéngan antar entitas-entitas. Masarakat iku komunitas sing interdhépèndhen (silih genti gumantung siji lan sijiné). Umumé, istilah bebrayan digunaaké kanggo ngacu saklompok wong sing urip bebarengan ing sawijining komunitas sing temata.

Miturut Syaikh Taqyuddin An-Nabhani, saklompok manungsa bisa ditelakaké minangka sawijining bebrayan yèn nduwèni pamikiran, pangrasa, sarta sistém/angger-angger sing padha. Kanthi pepadhan-pepadhan kasebut, manungsa banjur silih genti interaksi karo pepadhané kanthi dhasar kamaslahatan.

Masarakat asring diorganisasiaké kanthi dhasar cara utamané ing panggawéané (basa Indonésia: mata pencaharian). Pakar èlmu sosial ngidhèntifikasi ana: bebrayan pamburu, bebrayan pastoral nomadis, bebrayan nenandur, lan bebrayan agrikultural inténsif, kang uga disebut bebrayan paradhaban. Sabagéan pakar nganggep bebrayan indhustri lan pasca-indhustri minangka klompok bebrayan sing kapisah saka bebrayan agrikultural tradhisional.

Masarakat bisa uga diorganisasiaké kanthi dhasar struktur pulitiké: adhedhasar urutan komplèksitas lan gedhéné, ana bebrayan band, suku, chiefdom, lan bebrayan nagara.

Tembung society asal saka basa latin, societas, kang ateges gegandhéngan kekancan karo liyané. Societas didhunaké saka tembung socius kang ateges kanca, saéngga teges society gegandhéngan kenceng karo tembung sosial. Sacara implisit, tembung society ngandhut makna yèn saben anggotané nduwèni kawigatèn lan kapentingan sing padha kanggo nggayuh tujuan bebarengan.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bebrayan&oldid=1088846"