Organisasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Organisasi Kemahasiswaan ing Lithuania

Organisasi (Yunani: ὄργανον, organon - alat) yaiku sawijining klompok wong ing sawijining wadah kang duweni ancas padha. [1].

Ing ilmu-ilmu sosial, organisasi dipelajari dening peneliti saka pirang-pirang bidhang ilmu, utamane sosiologi, ekonomi, ilmu politik, psikologi, lan manajemen.[1] Kajian ngenani organisasi kerep diarani studi organisasi (organizational studies), prilaku organisasi (organizational behaviour), utawa analisa organisasi (organization analysis).[1]

Definisi[sunting | sunting sumber]

Ana pirang-pirang teori lan perspektif ngenani organisasi, ana kang cocok antarane siji lan liyane, lan uga ana kang beda.[1] Organisasi dhasare digunakae minangka panggonan utawa wadhahe wong-wong kang padha kumpul, bekerjasama kanthi rasional lan sistematis, terencana, terorganisasi, terpimpin lan terkendali, nalika manfaatake sumber daya (uang, material, mesin, metode, lingkungan), sarana-parasarana, data, lan liyane kang digunakake kanthi efisien lan efektif kanggo nggayuh ancas organisasi.[1]

Minurut para ahli ana pirang-pirang pengertian organisasi.

  • Stoner kandha yen organisasi yaiku sawijining pola gegayutan-gegayutan kanthi lumantar wong-wong kang ana ing ngisore pengarahan wong dhuwuran kanggo nggayuh ancas bebarengan [2].
  • James D. Mooney kandha yen organisasi yaiku bentuk saben perserikatan manungsa kanggo nggayuh ancas bebarengan [3].
  • Chester I. Bernard duweni panyaruwe yen organisasi minangka sawijining sistem aktivitas kerja sama kang ditindakake dening wong loro utaa luwih[4].
  • Stephen P. Robbins kandha yen Organisasi yaiku nyawijining (entity) sosial kang dikoordinasikake kanthi sadhar, kanthi sawijining watesan kang relatif isa diidentifikasi, kang bekerja adhedhasar kang relatif terus kanggo nggayuh swijining ancas bebarengan utawa saklompok ancas. [5].

Chathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e Keith Davis, Human Relations at Work, (New York, San Francisco, Toronto, London: 1962).Hlm.15-19
  2. ^ Singarimbun, Masri lan Sofyan Efendi. 1976. Understanding Practice and Analysis. New York: Random House.Hlm. 132
  3. ^ D, Ratna Wilis. 1996. Teori-Teori Belajar. Jakarta: Penerbit Erlangga.Hlm. 56
  4. ^ Horton, Paul B. dan Chester L. Hunt. 1984. Sociology. Edisi keenam. International Student Edition. Tokyo: Mc.Graw-Hill Book Company Inc.Hlm. 89
  5. ^ Stephen P.Robbins. Teori Organisasi Struktur, Desain, dan Aplikasi, (Jakarta: Arcan: 1994), hlm.4
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Organisasi&oldid=832237"