Babi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Babi
Sow with piglet.jpg
Gembluk (anak babi) karo mbokné sing wis dijinakaké
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mamalia
Ordho: Artiodactyla
Famili: Suidae
Génus: Sus
(Linnaeus, 1758)
Species

Sus barbatus
Sus bucculentus
Sus cebifrons
Sus celebensis
Sus domesticus
Sus heureni
Sus philippensis
Sus salvanius
Sus scrofa
Sus timoriensis
Sus verrucosus

Babi utawa Cèlèng iku sajinis kéwan ungulata sing moncongé dawa lan irungé lèpèr lan arupa kéwan sing asal asliné saka Eurasia. Sok uga diarani khinzir[1] (tetembungan Arab). Babi iku kéwan omnivora, sing tegesé mangan daging lan uga tetanduran. Babi uga salah sawijining mamalia sing paling pinter, lan dilapuraké luwih pinter lan gampang diupakara tinimbang asu lan kucing.

Babi minangka panganan[besut | besut sumber]

Cithakan:Artikel Ing al-Quran, minangka kéwan, babi hukumé najis yèn didumuk lan haram dipangan déning umat Islam. Babi uga diharamaké dikonsumsi ing agama Yahudi lan Gréja Masehi Advent Dina Kapitu ing kalangan Kristen.

Nanging babi akèh dikonsumsi wong Éropah lan wong Tionghoa. Sapérangan bebrayan ing Indonésia saliyané suku Tionghoa-Indonésia uga seneng ngonsumsi babi ya iku suku Bali, Batak lan Manado.

Sapérangan conto panganan sing ngandhut babi:

  • Babi panggang abang (legi) kas Tionghoa
  • Babi panggang putih (asin) kas Tionghoa
  • Sekba (isiné jeroan babi mawa duduh) kas Tionghoa (Jakarta, Bogor, Bandung, Tangerang)
  • Kitoba (irisan pérangan ndhas babi sing diolah kanthi cara dikukus. Mangané kudu diclupaké ing cukak arèn sing dicawisaké kas Tionghoa Bogor
  • Saté babi kas Tionghoa: padha karo daging saté lumrahé nanging tusukané luwih gedhé lan rasané legi.
  • Ngo hiang / Go Hiong: Daging babi cincang sing dibungkus nganggo kulit kembang tahu tipis. (Jakarta, Bogor, Bandung).
  • Babi cin: Daging babi + lenga lan duduh sing rasané legiamarga kecap legi.
  • Bakut: kas Tionghoa sing arupa campuran saka jangan asin lan kaldu iga babi.(Bisa ditemoni ing saindhenging Indonésia).
  • Saksang: Olahan daging babi kas laladan Tapanuli
  • Babi rica-rica: Daging babi olahan kas Manado sing rasané pedhes banget.
  • Babi guling: Olahan daging babi kas Bali
  • Babi putar: Olahan daging babi kas Manado sing lumrahé disajèkaké nalika pahargyan.

Gambar babi minangka panganan[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Mliginé ing Malaysia

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.