Babi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Babi
Gembluk (anak babi) karo mbokné sing wis dijinakaké
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mamalia
ordo: Artiodactyla
kulawarga: Suidae
Genus: Sus
(Linnaeus, 1758)
Species

Sus barbatus
Sus bucculentus
Sus cebifrons
Sus celebensis
Sus domesticus
Sus heureni
Sus philippensis
Sus salvanius
Sus scrofa
Sus timoriensis
Sus verrucosus

Babi utawa Cèlèng kuwi sajinis kéwan ungulata sing moncongé dawa lan irungé lèpèr lan arupa kéwan sing asal asliné saka Eurasia. Sok uga diarani minangka khinzir[1] (tetembungan Arab). Babi iku kéwan omnivora, sing tegesé mangan daging lan uga tetanduran. Babi uga salah sawijining mamalia sing paling pinter, lan dilapuraké luwih pinter lan gampang diupakara tinimbang asu lan kucing.

Babi minangka panganan[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Artikel Ing al-Quran, minangka kéwan, babi hukumé najis yèn didumuk lan haram dipangan déning umat Islam. Babi uga diharamaké dikonsumsi ing agama Yahudi lan Gréja Masehi Advent Dina Kapitu ing kalangan Kristen.

Nanging babi akèh dikonsumsi wong Éropah lan wong Tionghoa. Sapérangan suku bangsa ing Indonésia saliyané suku Tionghoa-Indonésia uga seneng ngonsumsi babi yaiku suku Bali, Batak lan Manado.

Sapérangan conto panganan sing ngandhut babi:

  • Babi panggang abang (legi) khas Tionghoa
  • Babi panggang putih (asin) khas Tionghoa
  • Sekba (isiné jeroan babi mawa duduh) khas Tionghoa (Jakarta, Bogor, Bandung, Tangerang)
  • Kitoba (irisan bagéyan ndhas babi sing diolah kanthi cara dikukus. Mangané kudu diclupaké ing cukak arèn sing dicawisaké khas Tionghoa Bogor
  • Saté babi khas Tionghoa: padha karo daging saté umumé nanging tusukané luwih gedhé lan rasané legi.
  • Ngo hiang / Go Hiong: Daging babi cincang sing dibungkus nganggo kulit kembang tahu tipis. (Jakarta, Bogor, Bandung).
  • Babi cin: Daging babi + lenga lan duduh sing rasané legiamarga kecap legi.
  • Bakut: khas Tionghoa sing arupa campuran saka jangan asin lan kaldu iga babi.(Bisa ditemoni ing saindhenging Indonésia).
  • Saksang: Olahan daging babi khas dhaérah Tapanuli
  • Babi rica-rica: Daging babi olahan khas Manado sing rasané pedhes banget.
  • Babi guling: Olahan daging babi khas Bali
  • Babi putar: Olahan daging babi khas Manado sing umumé disajèkaké nalika pahargyan.

Gambar babi minangka panganan[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Utamané ing Malaysia

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Babi&oldid=814613"