Asu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Asu
Coat types 3.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukaryota
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mamalia
Ordho: Karnivora
Famili: Canidae
Génus: Canis
Spésies: Canis lupus
(Linnaeus, 1758)

Asu utawa segawon kasebut (Canis familiaris yen dianggep spesies sing beda utawa Canis lupus familiaris yen dianggep dadi subspesies serigala) minangka karnivora ing kulawarga Canidae. Iki minangka bagean saka kaleng kaya serigala, lan minangka karnivora darat sing akeh banget.[1][2] Asu lan serigala abu-abu sing isih ana saiki minangka taksi sadulur amarga srigala modern ora ana gandheng cenenge karo serigala sing kaping pisanan diingu manungsa, sing nduwe arti yen leluhur langsung saka asu kasebut wis punah. Asu kasebut minangka spesies pertama sing dijinengi, lan dipilih kanthi pirang-pirang ewu taun kanggo macem-macem prilaku, kemampuan sensorik, lan atribut fisik.

Hubungane sing dawa karo manungsa nate nyebabake asu bisa uga cocog karo tumindake manungsa, lan bisa tuwuh kanthi pola panganan kaya pati sing ora cukup kanggo kaleng liyane. Asu beda-beda kanthi wujud, ukuran lan warna. Dheweke nindakake akeh peran kanggo manungsa, kayata mburu, angon, narik akeh, nglindhungi, mbantu polisi lan militer, kekancan, lan, bubar iki, mbantu wong cacat, lan peran terapeutik. Pengaruh iki ing masarakat manungsa menehi soanten saka "kanca paling apik manungsa."

Ing tlatah Cina, asu uga didadèkaké sumber pangan. Diternakaké lan dibelèh. Lumrahé kanggo masakan Kanton lan jaré kepercayané wong Cina, daging asu bisa nguwataké awak.[butuh sitiran]

Jinis asu[besut | besut sumber]

Asu nyokot kayu
Indian spitz.jpg

Ukurané asu uga warna-warna, ana kang gedhé lan ana kang cilik, nganti bisa digawa menyang ngendi-endi. Jinisé asu gedhé iku kaya ta:

Saliyané iku ana asu cilik utawa asu kikik ing basa Inggris diarani Toy dog.

Jinising ing Indonésia[besut | besut sumber]

Sejatiné Indonésia uga nduwé jinis asu kang ora ana ing panggonan liyané. Tuladhané:

Uga pirsanana[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Young, Julie K.; Olson, Kirk A.; Reading, Richard P.; Amgalanbaatar, Sukh; Berger, Joel (1 February 2011). "Is Wildlife Going to the Dogs? Impacts of Feral and Free-roaming Dogs on Wildlife Populations". BioScience (ing basa Inggris). 61 (2): 125–132. doi:10.1525/bio.2011.61.2.7. ISSN 0006-3568. S2CID 6673698.
  2. Daniels, Thomas; Bekoff, Marc (1989-11-27). "Population and Social Biology of Free-Ranging Dogs, Canis familiaris". Ecology Collection.

Bibliografi[besut | besut sumber]

Wacan luwih lanjut[besut | besut sumber]

  • Alexandra Horowitz (2016). Being a Dog: Following the Dog Into a World of Smell. Scribner. ISBN 978-1476795997.

Pranala njaba[besut | besut sumber]