Kéwan gegremetan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kéwan gegremetan
Kalamangsa: Karbonifer - Saiki
Capung merah.jpg
Semprang abang saka Indonésia
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Subfilum: Hexapoda
Klas: Insecta
Linnaeus, 1758
Ordho

Pirsani tèks

Kéwan gegremetan utawa insecta (basa Indonésia: serangga) iku bangsané kéwan mawa ros-ros (Arthropoda) sing sikilé enem, mula uga diarani Hexapoda (sikil enem). Kéwan gegremetan bisa ditemokaké ing mèh kabèh kukuban, kajaba ing segara. Èlmu sing nyinaoni uripé kéwan iki ya iku éntomologi.

Ana punjul 800.000 spésies insecta sing wis ditemoaké. Cacah 5.000 spésies abangsa semprang (Odonata), cacah 20.000 spésies abangsa walang (Orthoptera), cacah 170.000 spésies abangsa kupu lan ngengat (Lepidoptera), cacah 120.000 spésies abangsa laler (Diptera), cacah 82.000 spésies abangsa kepik (Hemiptera), cacah 360.000 spésies abangsa kumbang (Coleoptera), lan cacah 110.000 spésies abangsa semut lan tawon (Hymenoptera).