Kumbang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kumbang
Maybug.jpg
Kumbang, nduwèni suwiwi 2 lapis
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Subklas: Pterygota
Infraklas: Neoptera
Superordho: Endopterygota
Ordho: Coleoptera
Linnaeus, 1758
Subordo
Adephaga
Archostemata
Myxophaga
Polyphaga

Kumbang sijining kelompok jinis saka gegremet, kang ing babagan elmiyah karan ordho Coleoptera kang tegesé nduwèni suwiwi lelapisan. Cacahé jinis kumbang kira-kira 40% saka kabèh jinis gegremet.

Kumbang bisa tinemu ing saindenging donya, kajaba ing laladan kutub lan segara. Saka cacah jinisé kang akèh, kumbang uga nduwèni manéka warna tingkah, wujud, ukuran, panganan lan papan urip. Ana kang mangani tetuwuhan, jamur, kéwan liya, kéwan lan tuwuhan kang wis mati, lsp. Pira-pira jinis kumbang uga dadi ama kanggo tuwuhan wong tani.

Conto sepèsiyès kumbang :

  • Sonthé kang nduwèni lèng ana ing lemah
  • Kutis kang mangan tai kéwan
  • Wereng kang dadi ama
  • Kwawung kang gawé bolongan ing kayu
Larva kumbang ana sajeroning kayu
Kutis ngglundhungaké tai kang bunder kaya bal