Kumbang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kumbang
Maybug.jpg
Kumbang, nduwèni suwiwi 2 lapis
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Subklas: Pterygota
Infraklas: Neoptera
Superordho: Endopterygota
Ordho: Coleoptera
Linnaeus, 1758
Subordo
Adephaga
Archostemata
Myxophaga
Polyphaga

Kumbang sijining kelompok jinis saka srangga, kang ing babagan elmiyah kaarani ordo Coleoptera kang tegesé nduwèni suwiwi berlapis. Cacahé jinis kumbang kira-kira 40% saka kabèh jinis srangga.

Kumbang bisa tinemu ing saindenging donya, kajaba ing laladan kutub lan segara. Saka cacah jinisé kang akèh, kumbang uga nduwèni manéka warna tingkah, wujud, ukuran, panganan lan papan urip. Ana kang mangani tetanduran, jamur, kéwan liya, kéwan lan tanduran kang wis mati, lsp. Pira-pira jinis kumbang uga dadi ama kanggo tanduran wong tani.

Conto spesies kumbang :

Larva kumbang ana sajeroning kayu
Kutis ngglundungaké tai kang bunder kaya bal