Menyang kontèn

Jamur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Manéka jinis jamur
Jamur Panellus Stipticus

Jamur nduwé sapérangan teges:

  1. Jamur iku awak woh kang katon sanjabaning médhia tuwuh saka saklompok fungi (Basidiomycota) kang wanguné kaya payung: kapérang saka pérangan kang jejeg ("watang") lan pérangan kang ndhatar utawa mbunder. Sacara tèknis biologis, awak woh iki karan basidium. Sapérangan jamur aman dipangan manungsa malah sapérangan dianggep duwé kasiyat obat, lan sapérangan liyané ngandhut racun. Conto jamur kang bisa dipangan: jamur merang (Volvariela volvacea), jamur tirem (Pleurotus), jamur kuping (Auricularia polytricha), jamur kancing utawa champignon (Agaricus campestris), lan jamur si (Lentinus edulis).
  2. Jamur iku kabèh péranganing fungiFungi: awak woh, lan pérangan jaring-jaring sangisoré lemah utawa médhia mycelia kang kasusun saka berkas-berkas hifa.
  3. Jamur iku sebutan liya kanggo tayum. Teges iki upamané bisa digatèkaké saka ukara "Rotiné wis jamuren" kang maksudé yaiku rotiné wis kathukulan tayum.

Panggunaan manungsa[besut | besut sumber]

Obat rakyat[besut | besut sumber]

Sawetara jamur digunakake ing obat rakyat.[1] Ing sawetara negara, ekstrak, kayata polysaccharide-K, schizophyllan, polysaccharide peptide, utawa lentinan, minangka terapi kanker adjuvant sing didaftar dening pemerintah,[2][3][1] nanging bukti klinis kanggo khasiat lan safety ekstrak kasebut ing manungsa. durung dikonfirmasi.[1][4]

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c "Medicinal mushrooms". PDQ Cancer Information. 2021-06-17. Dibukak ing 2021-07-02.
  2. "Coriolus Versicolor". American Cancer Society. 2008-11-01. Diarsip saka sing asli ing 2010-06-25. Dibukak ing 2011-03-01.
  3. "The immunobiology of mushrooms". 2008-06-14. Diarsip saka sing asli ing 2022-03-16. Dibukak ing 2022-03-16.
  4. "Mushrooms in cancer treatment". Cancer Research UK. 2015-01-30. Dibukak ing 2017-11-15.

Pranala njaba[besut | besut sumber]