Jamur tiram

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jamur tiram
Jamur tiram
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Fungi
filum: Basidiomycota
kelas: Homobasidiomycetes
ordo: Agaricales
kulawarga: Tricholomataceae
Genus: Pleurotus
Species: P. ostreatus
Jeneng binomial
Pleurotus ostreatus
Champ. Jura. Vosg. 1: 112, 1872

Jamur tiram (Pleurotus ostreatus) menika salah setunggaling jamur pangan saking klompok Basidiomycota.[1] Jamur tiram kalebet kelas Homobasidiomycetes. [1] Jamur tiram nggadhahi ciri-ciri umum wohipun awarni pethak nganti krèm saha tudhungipun nggadhahi wangun kados setengah bunderan mèmper cangkok tiram kanthi bagéyan tengah radi cekung.[1] Jamur tiram taksih nggadhahi kerabat kaliyan Pleurotus eryngii saha asring dipunwastani kanthi nami King Oyster Mushroom.[1]

Jamur tiram nggadhahi tudhung ingkang saged owah werninipun.[1] Saged awarni cemeng, klawu, coklat, ngantos pethak.[1] Bagéyan njawinipun alus saha lunyu kanthi dhiameter 5-20 cm, Bagéyan pinggir tudhung mulus saha nggadhahi lekukan sakedhik-sakedhik.[1] Jamur tiram nggadhahi spora kanthi wangun batang saha nggadhahi ukuran 8-11×3-4μm.[1] Miselium ingkang wonten ing jamur tiram awerni pethak saha saged tuwuh kanthi cepet.[1]

Wonten ing alam bébas, jamur tiram saged dipuntingali saben taun wonten ing wana pagunungan ingkang nggadhahai hawa ingkang sejuk.[1] Woh jamur tiram katingal tumpuk-tumpukan wonten ing sanjawinipun wit kang sampun kropos utawi pokok batang tetaneman ingkang sampun dipuntegor.[1]

Pambudidayan jamur tiram biyasanipun kanthi medhia tanem bledhegan utawi serbuk graji.[1]

Kejawi saged dipunginakaken kanggé campuran masakan, jamur tiram kalebet bahan baken obat statin.[1] Jamur tiram saged mejahi saha nyerna nematoda ingkang tujuwanipun supados pikantuk nitrogen.[1]

Jamur tiram kathah jinisipun ingggih menika tiram pethak, tiram coklat, tiram abrit.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)naturindonesia.com(dipunundhuh tanggal 16 September 2011)
  2. ^ (id)asimas.co.id(dipunundhuh tanggal 16 September 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jamur_tiram&oldid=832844"