Asia Kidul-wétan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Peta Asia Kidul-wétan

Asia Kidul-Wétan punika satunggiling tlatah ing jagad-wano (bawana) Asia. Tlatah punika papan watesipun budaya Asia Kidul utawi Indhia kaliyan budaya Asia Wétan utawi Cinten. Kirang langkung sepalih wewengkon tlatah Asia Kidul-Wétan, punika laladan kapulowan. Asia Kidul-Wétan wewatesan karo Républik Rakyat Cina ing sisih lor, Samudra Pasifik ing wétan, Samudra Hindia ing kidul, lan Samudra Hindia, Lempongan Benggala, lan anak bawana India ing kulon.

Pratélan nagari[besut | besut sumber]

Lajeng nagari Timor Wétan ugi asring kagolong ing Asia Kidul-Wétan. Kaliyan ugi nagari Taiwan rikala-kala ugi kagolongaken tlatah punika.

Sajarah Asia Kidul Wétan[besut | besut sumber]

Jeneng Asia Kidul-Wétan pisanan digunakaké nalika abad angka 20. Sadurungé papan iki dikenal kanthi jeneng India Buri (yèn dibandhingaké karo benuwa India). Asia Kidul-Wétan cacahé ana sewelas nagara, ana sing mapan ing daratan (Benuwa Asia) kang diarani Asia Kidul-Wétan Daratan (Indocina) lan ana sing kalebu Asia Kidul-Wétan Maritim, saliyané iku uga asring sinebut Kepulowan Kidul (Nan Yang, Cina lan Vietnam), Kepulowan Melayu (Malay Archipelago menurut A.R. Wallace), Malayunesia (Logan), Indonésia (Logan lan Adolf Bastian), Hindia Wétan (Oost-Indie, Walanda), Malaysia, Insulinde (déning wong Hindia Walanda ing abad angka 20), utawa Nuswantara (déning masarakat Indonésia).

Agama[besut | besut sumber]

Agama kang dinut déning warga kang manggon ing Asia Kidul-wétan béda-béda lan nyebar ing ndi waé. Nagara Thailand, Myanmar, Laos, Viètnam lan Kamboja wargané akèh kang nganut Agama Buda. Déné Agama Islam akèh dinut warga nagara Indonésia, Malaysia, lan Brunei kanthi Indonésia dadi nagara kang wargane paling akèh nganut agama Islam. Agama Kristen akèh dinut ingè Filipina. Ing Singapura, agama kang dinut déning wargané kang akèh-akèhé wong Tionghoa ya iku agama Buda, Taoisme, lan Konfusianisme.