Asia-Pasifik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Peta wewengkon Asia Pasifik

Asia-Pasifik iku wewengkon sing nyakup pasisir "pasisir Asia Wétan, Asia Kidul-wétan lan Australasia ing sacedhaké Samudra Pasifik, ditambah nagara-nagara ing samudra Pasifik (Oceania).

Sanadyan dèskripsi géografis kurang trep, istilah Asia-Pasifik dadi misuwur watara taun 1980 an wektu tuwuhing ékonomi ing wewengkon heterogen iki sajeroning baagan dedagangan saham, dedagangan umum lan wangun liya saka interaksi ékonomi lan pulitik dadi topik wicara. Mlebuné nagara-nagara ing kawasan Oceania kaya Australia lan Niu Selan adhedhasar relasi ékonomi antarané nagara-nagara mau lan mitra dagang-é ing wewengkon Asia Wétan mangalor.

Sajeroning sawetara kontèks, wewengkon iki dianggep uga nyakup nagara-nagara utama ing kawasan Asia sing dumunung ing saubengé lingkar jaba Pasifik (Pacific-rim) sing mbujur wiwit saka Oseania, nganti Ruslan, lan mudhun sadawaning pasisir kulon Amérika. Contoné Kerja Sama Ékonomi Asia Pasifik nglebokaké Kanada, Chili, Ruslan, Meksico, Péru, lan Amérika, lan saiki nembé ditimbang nglebokaké India.[1]

Komponèn wewengkon[besut | besut sumber]

Komponèn wewengkon Asia-Pasifik nyakup nagara-nagara:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]