Kalédonia Anyar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kaledonia Anyar)
Jujug: pandhu arah, pados
Kaledonia Baru

Kalédonia Anyar iku pulo sing panggonané ana ing kiduling Samudera Pasifik. Uga diarani Kanaki sing njupuk saka jeneng warga asliné kapuloan iku. Nagara kapuloan iki tansah kalebu panguwasaning nagara Prancis saliyaning Polinésia Prancis. Tlatah iki statusé diarani 'Tlatah sabrang sagara' (diarani overseas country). Statusé iki diolèhi nembe taun 1998. Jenengé asalé saka basa Latiné Skotlandia. Kutha krajané ana ing Noumea.

Tlatah iki uga salah siji panggonaning Wong Jawa ing tlatah manca. Wong Jawa ing Kaledonia Anyar biyèn uga dadi kuli kontrak, utawa nggolèki panguripan luwih apik ing tanah sebrang. Pindhahing wong Jawa menyang Kaledonia uga padha karo wong Jawa Suriname, nanging pindhahing wong Jawa ing Pasifik wis mandheg mila taun 1949.

Wong Jawa ing Kaledonia Anyar tansah nganggo Basa Jawa kanggo cangkriman dina-dina, nanging bocah-bocah nomé saiki wis ora bisa ngomong Jawa, mung bisa ngomong basa Prancis waé.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalédonia_Anyar&oldid=1045158"