Amérika Latin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Amérika Latin

LocationWHLatinAmerica.png

Jembar 21,069,501 km²
Populasi 561,200,000
Negara 20
Dependensis 10
GDP $2.26 Trillion (exchange rate)
$4.5 Trillion (purchasing power parity)
Basa Basa Spanyol, Basa Portugis, Basa Prancis, Basa Haiti Creole, Quechua, Aymara, Nahuatl, Basa Maya, Basa Guaraní, Basa Italia, Basa Inggris, Basa Jerman, Basa Welsh, Basa Walanda, Basa Kanton, Basa Jepang lan liyané
Zona Wektu UTC -2:00 (Brazil) to UTC -8:00 (Mexico)
Ktha gedhé 1. Mexico City
2. São Paulo
3. Buenos Aires
4. Rio de Janeiro
5. Lima
6. Bogotá
7. Santiago de Chile
8. Caracas
9. Guadalajara
10. Monterrey

Amerika Latin (Basa Portugis lan Basa Spanyol ipun América Latina, Basa Prancis ipun Amérique Latine) inggih punika satunggiling tlatah ing Bawana Amérika ing pundi Basa Roman, ingkang asalipun saking Latin (utaminipun Basa Spanyol lan Basa Portugis), dados basa pengantar wicara ingkang utami. Amérika Latin bènten sanget kaliyan tlatah Anglo-Amérika, ingkang basa wicara paling dominan basa Inggris.

Dhefinisi[sunting | sunting sumber]

Wonten sawatawis dhefinisi ingkang magepokan kalih Amérika Latin, nanging mboten wonten setunggal kemawon ingkang sampurna utawi konsisten.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Amérika Latin ing KamusWiki.
Peta Amérika Latin

Aslinipun saking istilah pulitik, Amérique latine ingkang dipun wiwiti déning Kaisar Prancis Napoleon III, ingkang nyebataken Amérique latine lan Indochine minangka sasaran kanggé ekspansi salami piyambakipun kuwaos.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Tanggal kamardikan negara-negara Amérika Latin.
Artikel utama: Sajarah Amérika Latin

Pembagéan politis[sunting | sunting sumber]

Amerika Latin miturut pulitik dipunpérang dados negari lan tlatah kados kasebat ing ngandhap:

Negara kanthi kadhaulatan Dependensi Prancis Netherlands
dependencies
Dependensi Amérika Sarékat

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Demografi[sunting | sunting sumber]

Ing Peru lan Bolivia tiyang Amerindian dados mayoritas pedunung.
Kathah tiyang Amérika Latin pethak katurunan saking Eropah

.

Pamérangan adhedhasar ras[sunting | sunting sumber]

Gambar:Latin American races.PNG
Negari Amérika latin miturut klompok ras

Tabel ing ngandhap punika nedahaken manéka werni klompok ras lan persèntasenipun ing negari-negari Amérika Latin, kajawi Bonaire, Curaçao, Guyana Prancis, Guadeloupe lan Martinique.[1]

Negari Populasi Pethak Mestizo Mulatto Amerindian Cemeng Pethak lan
mestizo
Campuran Sanèsipun
Argentina 40,301,927 97% 3%
Aruba 100,018 80% 20%
Bolivia 9,119,152 15% 30% 55%
Brasil[2] 190,010,647 49.9% 0.7% 6.3% 43.2%
Chili 16,284,741 3% 95% 2%
Kolombia 44,379,598 20% 58% 14% 1% 4% 3%
Kosta Rika 4,133,884 1% 3% 94% 2%
Kuba 11,394,043 37% 51% 11% 1%
Republik Dominika 9,365,818 16% 11% 73%
Ekuador 13,755,680 65% 25% 3% 7%
El Salvador 6,948,073 9% 90% 1%
Guatemala 12,728,111 40.5% 59.4% 0.1%
Haiti 8,706,497 95% 5%
Honduras 7,483,763 1% 90% 7% 2%
Meksiko[3][4] 108,700,891 15%1 75% 12% 1%
Nikaragua 5,675,356 17% 69% 5% 9%
Panama 3,242,173 10% 70% 6% 14%
Paraguay 6,669,086 30% 65% 1% 4%
Peru 28,674,757 15% 37% 45% 3%
Puerto Riko 3,944,259 80.5% 0.4% 8% 4.1% 7%
Kapuloan Virgin AS 108,448 13.1% 76.2% 3.5% 7.2%
Uruguay 3,460,607 88% 8% 4%
Venezuela 26,023,528 41% 49% 1% 7% 2%
Total 561,211,057 33.9% 27% 15.2% 10.9% 4.9% 4.8% 1.7% 1.6%

Notes:
1. Angka dèrèng kalebet mestizos ingkang katingal pethak.

Basa[sunting | sunting sumber]

Delengen uga: Basa asli ing Amérika
Basa-basa Roman ing Amérika Latin: Ijem-Spanyol; Oranye-Portugis; Biru-Prancis


Basa Spanyol minangka basa ingkang paling dominan ing negari-negari Amérika Latin, déné Basa Portugis kaanggé ing negari Brasil,minangka basa resmi lan basa nasional.. Basa Perancis ugi dipun ginaaken wonten sawetawis negari alit, wonten Caribbean, lan wonten ing Guyana Prancis. Basa Walandi minangka basa resmi ing sawetawis pulo-pulo Karibia lan ing Suriname; senaos makaten amargi Basa Walandi kagolong Basa Jerman, pramila tlatah punika umumipun mboten dipun anggep klebet tlatah Amérika Latin.

Agami[sunting | sunting sumber]

Ekonomi[sunting | sunting sumber]


Daftar tuwuhing GDP (ing US dollar at constant 2000 prices):

Negari 2004 2005 2006(a) 2007(b)
Amérika Latin 6.0 4.5 5.3 4.7
Flag of Argentina Argentina 9.0 9.2 8.5 7.5
Flag of Bolivia Bolivia 3.9 4.1 4.5 4.0
Flag of Brasil Brasil 4.9 2.3 2.8 3.5
Flag of Chile Chili 6.2 6.3 4.4 5.5
Flag of Kolombia Kolombia 4.9 5.2 6.0 5.0
Flag of Costa Rica Kosta Rika 4.1 5.9 6.8 5.0
Flag of Kuba Kuba(c) 5.4 11.8 12.5 n.a.
Flag of the Dominican Republic Republik Dominika 2.7 9.2 10.0 7.0
Flag of Ecuador Ekuador 7.9 4.7 4.9 4.0
Flag of El Salvador El Salvador 1.8 2.8 3.8 4.0
Flag of Guatemala Guatemala 2.7 3.2 4.6 5.0
Flag of Haiti Haiti -3.5 1.8 2.5 3.0
Flag of Honduras Honduras 5.0 4.1 5.6 5.0
Flag of Meksiko Mèxic 4.2 3.0 4.8 3.8
Flag of Nikaragua Nikaragua 5.1 4.0 3.7 4.0
Flag of Panama Panama 7.5 6.9 7.5 7.0
Flag of Paraguay Paraguay 4.1 2.9 4.0 3.5
Flag of Peru Peru 5.2 6.4 7.2 6.0
Flag of Uruguay Uruguay 11.8 6.6 7.3 6.0
Flag of Venezuela Venezuela 17.9 9.3 10.0 7.0

(a) Estimasi
(b) Proyèksi
(c) Angka saking Kantor Statistik Nasional Kuba, ingkang dipun évaluasi déning ECLAC

Sumber: ECLAC[5]

Data dipun pendhet saking The CIA World Factbook</ref> Wonten warsa ingkang sami, Brazil nggadhahi Gross Domestic Product (GDP) nominal ingkang paling ageng inggih punika 1,067,706 yuta USD[6], sementawis Chili gadhah nominal GDP per capita paling ageng, 8,864 USD.[7] Dipun owahi dados purchasing power parity (PPP) mboten nganggé aji liron (exchange rate) nominal, Brasil tetep paling ageng, inggih punika 1,701,183 yuta USD[8], sementawis Argentina gadhah GDP per capita paling inggil ing PPP = 15,937 USD.[9]

Country GDP[6] GDP per capita[7] GDP (PPP)[8] GDP (PPP) per capita[9] Income equality[10] HDI
million USD USD USD million USD Gini index
Flag of Argentina Argentina 212,702 5,458 621,070 15,937 52.8 0.863 (high)
Flag of Bolivia Bolivia 10,828 1,125 27,957 2,904 60.1 0.692 (medium)
Flag of Brasil Brasil 1,067,706 5,717 1,701,183 9,108 58 0.792 (medium)
Flag of Chile Chili 145,205 8,864 212,671 12,983 57.1 0.859 (high)
Flag of Kolombia Kolombia 135,075 2,888 198,435 8,091 58.6 0.790 (medium)
Flag of Costa Rica Kosta Rika 21,384 4,858 51,089 11,606 49.9 0.841 (high)
Flag of Kuba Kuba[11] 40,000 3,500 44,540 3,900 n.a. 0.826 (high)
Flag of the Dominican Republic Republik Dominika 31,600 3,653 76,573 8,851 51.7 0.751 (medium)
Flag of Ecuador Ekuador 40,447 4,776 64,671 4,776 43.7 0.765 (medium)
Flag of El Salvador El Salvador 18,341 2,619 38,617 5,515 52.4 0.729 (medium)
Flag of Guatemala Guatemala 35,304 2,508 60,766 4,317 55.1 0.673 (medium)
Flag of Haiti Haiti 4,473 528 15,554 1,835 59.2 0.482 (low)
Flag of Honduras Honduras 8,981 1,213 23,183 3,131 53.8 0.683 (medium)
Flag of Meksiko Mèxic 840,012 8,066 1,171,506 11,249 49.5 0.821 (high)
Flag of Nikaragua Nikaragua 5,369 908 22,723 3,844 43.1 0.698 (medium)
Flag of Panama Panama 17,113 5,211 27,551 8,389 56.4 0.809 (high)
Flag of Paraguay Paraguay 8,773 1,483 31,213 5,277 57.8 0.757 (medium)
Flag of Peru Peru 93,268 3,374 185,591 6,715 54.6 0.767 (medium)
Flag of Uruguay Uruguay 19,221 6,007 38,267 11,646 44.9 0.851 (high)
Flag of Venezuela Venezuela 221,608 7,736 233,196 8,306 44.1 0.784 (medium)


Budaya[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Budaya Amérika Latin
Gambar:Tradicionalranchero.JPG
Busana tradhisional tiyang Mèksiko

Literatur[sunting | sunting sumber]

Delengen uga: List of Latin American writers

Seni[sunting | sunting sumber]

Palace of Fine Arts, built in the early 20th century in Mexico City.
Artikel utama: Latin American art
Delengen uga: List of Latin American artists

Musik lan dansa[sunting | sunting sumber]

Delengen uga: Latin American music
Delengen uga: Latin dance

Film[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Latin American cinema
Gambar:Panslabyrinthofelia.JPG
Scene from the movie "Pan's Labyrinth". Directed by Mexican film-maker Guillermo del Toro

Ugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng cia_factbook_world_ethnic_composition
  2. ^ PNAD (Portuguese) 2005. Retrieved 20 June 2007.
  3. ^ Diversidad Etnolingüística
  4. ^ Encyclopaedia Britannica
  5. ^ [1]PDF (230 KiB)
  6. ^ a b The International Monetary Fund's World Economic Outlook, April 2007
  7. ^ a b The International Monetary Fund's World Economic Outlook, April 2007
  8. ^ a b The International Monetary Fund's World Economic Outlook, April 2007
  9. ^ a b The International Monetary Fund's World Economic Outlook, April 2007
  10. ^ Human Development Report Programme 2006 p. 335 United Nations
  11. ^ The IMF does not report statistics for Cuba. Data from the CIA World Factbook is used

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
General information
News
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amérika_Latin&oldid=877466"