Amérika Latin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Amérika Latin

LocationWHLatinAmerica.png

Jembar 21,069,501 km²
Populasi 561,200,000
Nagara 20
Dependensis 10
GDP $2.26 Trillion (exchange rate)
$4.5 Trillion (purchasing power parity)
Basa Basa Spanyol, Basa Portugis, Basa Prancis, Basa Haiti Creole, Quechua, Aymara, Nahuatl, Basa Maya, Basa Guaraní, Basa Italia, Basa Inggris, Basa Jerman, Basa Welsh, Basa Walanda, Basa Kanton, Basa Jepang lan liyané
Zona Wektu UTC -2:00 (Brazil) to UTC -8:00 (Mexico)
Ktha gedhé 1. Mexico City
2. São Paulo
3. Buenos Aires
4. Rio de Janeiro
5. Lima
6. Bogotá
7. Santiago de Chile
8. Caracas
9. Guadalajara
10. Monterrey

Amerika Latin (Basa Portugis lan Basa Spanyol ipun América Latina, Basa Prancis ipun Amérique Latine) inggih punika satunggiling tlatah ing Bawana Amérika ing pundi Basa Roman, ingkang asalipun saking Latin (utaminipun Basa Spanyol lan Basa Portugis), dados basa pengantar wicara ingkang utami. Amérika Latin bènten sanget kaliyan tlatah Anglo-Amérika, ingkang basa wicara paling dominan basa Inggris.

Dhefinisi[besut | besut sumber]

Wonten sawatawis dhefinisi ingkang magepokan kalih Amérika Latin, nanging boten wonten setunggal kemawon ingkang sampurna utawi konsisten.

Etimologi[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Amérika Latin ing KamusWiki.
Peta Amérika Latin

Aslinipun saking istilah pulitik, Amérique latine ingkang dipun wiwiti déning Kaisar Prancis Napoleon III, ingkang nyebataken Amérique latine lan Indochine minangka sasaran kanggé ekspansi salami piyambakipun kuwaos.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tanggal kamardikan nagara-nagara Amérika Latin.
Artikel utama: Sajarah Amérika Latin

Pembagéan politis[besut | besut sumber]

Amerika Latin miturut pulitik dipunpérang dados negari lan tlatah kados kasebat ing ngandhap:

Nagara kanthi kadhaulatan Dependensi Prancis Netherlands
dependencies
Dependensi Amérika Sarékat

Padunung[besut | besut sumber]

Demografi[besut | besut sumber]

Ing Peru lan Bolivia tiyang Amerindian dados mayoritas padunung.
Kathah tiyang Amérika Latin pethak katurunan saking Éropah

.

Pamérangan adhedhasar ras[besut | besut sumber]

Gambar:Latin American races.PNG
Negari Amérika latin miturut klompok ras

Tabel ing ngandhap punika nedahaken manéka werni klompok ras lan persèntasenipun ing negari-negari Amérika Latin, kajawi Bonaire, Curaçao, Guyana Prancis, Guadeloupe lan Martinique.[1]

Negari Populasi Pethak Mestizo Mulatto Amerindian Cemeng Pethak lan
mestizo
Campuran Sanèsipun
Argentina 40,301,927 97% 3%
Aruba 100,018 80% 20%
Bolivia 9,119,152 15% 30% 55%
Brasil[2] 190,010,647 49.9% 0.7% 6.3% 43.2%
Chili 16,284,741 3% 95% 2%
Kolombia 44,379,598 20% 58% 14% 1% 4% 3%
Kosta Rika 4,133,884 1% 3% 94% 2%
Kuba 11,394,043 37% 51% 11% 1%
Républik Dominika 9,365,818 16% 11% 73%
Ekuador 13,755,680 65% 25% 3% 7%
El Salvador 6,948,073 9% 90% 1%
Guatemala 12,728,111 40.5% 59.4% 0.1%
Haiti 8,706,497 95% 5%
Honduras 7,483,763 1% 90% 7% 2%
Meksiko[3][4] 108,700,891 15%1 75% 12% 1%
Nikaragua 5,675,356 17% 69% 5% 9%
Panama 3,242,173 10% 70% 6% 14%
Paraguay 6,669,086 30% 65% 1% 4%
Peru 28,674,757 15% 37% 45% 3%
Puerto Riko 3,944,259 80.5% 0.4% 8% 4.1% 7%
Kapuloan Virgin AS 108,448 13.1% 76.2% 3.5% 7.2%
Uruguay 3,460,607 88% 8% 4%
Venezuela 26,023,528 41% 49% 1% 7% 2%
Total 561,211,057 33.9% 27% 15.2% 10.9% 4.9% 4.8% 1.7% 1.6%

Notes:
1. Angka dèrèng kalebet mestizos ingkang katingal pethak.

Basa[besut | besut sumber]

Delengen uga: Basa asli ing Amérika
Basa-basa Roman ing Amérika Latin: Ijem-Spanyol; Oranye-Portugis; Biru-Prancis


Basa Spanyol minangka basa ingkang paling dominan ing negari-negari Amérika Latin, déné Basa Portugis kaanggé ing negari Brasil,minangka basa resmi lan basa nasional.. Basa Perancis ugi dipun ginaaken wonten sawetawis negari alit, wonten Caribbean, lan wonten ing Guyana Prancis. Basa Walandi minangka basa resmi ing sawetawis pulo-pulo Karibia lan ing Suriname; senaos makaten amargi Basa Walandi kagolong Basa Jerman, pramila tlatah punika umumipun boten dipun anggep klebet tlatah Amérika Latin.

Agami[besut | besut sumber]

Ekonomi[besut | besut sumber]

Daftar tuwuhing GDP (ing US dollar at constant 2000 prices):

Negari 2004 2005 2006(a) 2007(b)
Amérika Latin 6.0 4.5 5.3 4.7
 Argentina 9.0 9.2 8.5 7.5
 Bolivia 3.9 4.1 4.5 4.0
 Brasil 4.9 2.3 2.8 3.5
 Chili 6.2 6.3 4.4 5.5
 Kolombia 4.9 5.2 6.0 5.0
 Kosta Rika 4.1 5.9 6.8 5.0
 Kuba(c) 5.4 11.8 12.5 n.a.
 Republik Dominika 2.7 9.2 10.0 7.0
 Ekuador 7.9 4.7 4.9 4.0
 El Salvador 1.8 2.8 3.8 4.0
 Guatemala 2.7 3.2 4.6 5.0
 Haiti -3.5 1.8 2.5 3.0
 Honduras 5.0 4.1 5.6 5.0
 Mèksiko 4.2 3.0 4.8 3.8
 Nikaragua 5.1 4.0 3.7 4.0
 Panama 7.5 6.9 7.5 7.0
 Paraguay 4.1 2.9 4.0 3.5
 Peru 5.2 6.4 7.2 6.0
 Uruguay 11.8 6.6 7.3 6.0
 Venezuela 17.9 9.3 10.0 7.0

(a) Estimasi
(b) Proyèksi
(c) Angka saking Kantor Statistik Nasional Kuba, ingkang dipun évaluasi déning ECLAC

Sumber: ECLAC[5]

Data dipun pendhet saking The CIA World Factbook</ref> Wonten warsa ingkang sami, Brazil nggadhahi Gross Domestic Product (GDP) nominal ingkang paling ageng inggih punika 1,067,706 yuta USD[6], sementawis Chili gadhah nominal GDP per capita paling ageng, 8,864 USD.[7] Dipun owahi dados purchasing power parity (PPP) boten nganggé aji liron (exchange rate) nominal, Brasil tetep paling ageng, inggih punika 1,701,183 yuta USD[8], sementawis Argentina gadhah GDP per capita paling inggil ing PPP = 15,937 USD.[9]

Country GDP[6] GDP per capita[7] GDP (PPP)[8] GDP (PPP) per capita[9] Income equality[10] HDI
million USD USD USD million USD Gini index
 Argentina 212,702 5,458 621,070 15,937 52.8 0.863 (high)
 Bolivia 10,828 1,125 27,957 2,904 60.1 0.692 (medium)
 Brasil 1,067,706 5,717 1,701,183 9,108 58 0.792 (medium)
 Chili 145,205 8,864 212,671 12,983 57.1 0.859 (high)
 Kolombia 135,075 2,888 198,435 8,091 58.6 0.790 (medium)
 Kosta Rika 21,384 4,858 51,089 11,606 49.9 0.841 (high)
 Kuba[11] 40,000 3,500 44,540 3,900 n.a. 0.826 (high)
 Republik Dominika 31,600 3,653 76,573 8,851 51.7 0.751 (medium)
 Ekuador 40,447 4,776 64,671 4,776 43.7 0.765 (medium)
 El Salvador 18,341 2,619 38,617 5,515 52.4 0.729 (medium)
 Guatemala 35,304 2,508 60,766 4,317 55.1 0.673 (medium)
 Haiti 4,473 528 15,554 1,835 59.2 0.482 (low)
 Honduras 8,981 1,213 23,183 3,131 53.8 0.683 (medium)
 Mèksiko 840,012 8,066 1,171,506 11,249 49.5 0.821 (high)
 Nikaragua 5,369 908 22,723 3,844 43.1 0.698 (medium)
 Panama 17,113 5,211 27,551 8,389 56.4 0.809 (high)
 Paraguay 8,773 1,483 31,213 5,277 57.8 0.757 (medium)
 Peru 93,268 3,374 185,591 6,715 54.6 0.767 (medium)
 Uruguay 19,221 6,007 38,267 11,646 44.9 0.851 (high)
 Venezuela 221,608 7,736 233,196 8,306 44.1 0.784 (medium)

Budaya[besut | besut sumber]

Artikel utama: Budaya Amérika Latin
Gambar:Tradicionalranchero.JPG
Busana tradhisional tiyang Mèksiko

Literatur[besut | besut sumber]

Delengen uga: List of Latin American writers

Seni[besut | besut sumber]

Palace of Fine Arts, built in the early 20th century in Mexico City.
Artikel utama: Latin American art
Delengen uga: List of Latin American artists

Musik lan dansa[besut | besut sumber]

Delengen uga: Latin American music
Delengen uga: Latin dance

Film[besut | besut sumber]

Artikel utama: Latin American cinema
Gambar:Panslabyrinthofelia.JPG
Scene from the movie "Pan's Labyrinth". Directed by Mexican film-maker Guillermo del Toro

Ugi Pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

Pranala Jawi[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
General information
News
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amérika_Latin&oldid=1053033"