Quito

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Map Quito

Quito inggih punika kaajaiban donya ingkang wonten ing nginggilipun 10.000 kaki (2.850m). Dumunung ing 22 mil saking khatulistiwa, hawa ingkang panas manawi wonten nginggil. Mboten wonten hawa ingkang ekstrim, dipuntingali saking rata-rata lan hawa sawekdal taun, kados musim semi. Wonten kalih musim, teles lan garing. Pramila Quito dados papan panujon wisatawan sawekdal taun, lan dados papan favorit kagem sinau basa Spanyol.

Sajarah[besut | besut sumber]

Quito gadhah kaendahan alam saking pagunungan api kaliyan puncak ingkang pethak, bukit-bukit wana, lan lembah ingkang subur. Benten kaliyan sadèrèngipun Spanyol ing Quit, Quito inggih punika kitha ingkang rame. Sebastián de Benalcázar mangertos manawi panggènipun kitha dipunyasa ing San Francisco de Quito. Ing tanggal pangyasanipun punika, 6 Dhésèmber 1534, dipundadosaken taun Fiestas de Quito.

Sebastián de Benalcázar dadosaken Quito, dados kitha ingakng paling wigati kagem Spanyol. Selajengipun dadosaken situs Estat Audiencia ingkang dados kakiyatan pulitik ing Ekuador. Ngantos taun 1830 Ekuador lan Venezuela inggih punika péranganing Gran Kolombia, kanthi Quito dados kutha krajan provinsi kidul. Samangke dados kutha krajan provinsi Pichincha, kanthi gunung berapi ingkang gadhah asma ingkang sami. Gunung berapi aktif, lan ing taun 1999, gadhah bebaya érupsi sanen dinten punika. Quiteños taksih gesang manawi sampun pinten-pinten abad.

Wewangunan ing Quito[besut | besut sumber]

Kathah wisatawan ingkang ningali Old Town, ingkang gadhah asma Quito UNESCO ingkang dados situs warisan budaya ing taun 1978. Ing ngrika wonten kitha ingkang gadhah arsiterktur Spanyol, lan plaza sentral ingkang wigati kagem masarakat. Alun-alun ingkang wewatesan kaliyan Palacio de Gobierno, yasan agami, lan Presidencial Palacio. Gréja Katedral inggih punika katedral ingkang paling sepuh ing Amérika Kidul, lan sampun naté dipunrenovasi amargi kenging lindhu. Pahlawan Kamardikaan ingkang kinurmatan lan présidhèn dipunsareaken ing ngrika.[1]

Plasa San Francisco, Gréja lan Biara St. Fransiskus ing punjer sajarah Kolonial Quito.
Plasa San Francisco, Gréja lan Biara St. Fransiskus ing punjer sajarah Kolonial Quito.

Guápulo[besut | besut sumber]

Papan panggènan Quito[besut | besut sumber]

Quito dumunung ing tengah-tengah puncak Andes ing 2,800 mèter dpl, Kitha sepuh ingkang gadhah sajarah. Quito wiyaripun langkung saking 800 hektar, pramila Quito dados pusat warisan ingkang paling ageng ing Amérika. Ing September 1978, UNESCO (United Nations Educational, Scientific dan Budaya Organizaton) nggambaraken Quito dados Warisan Budaya Donya ingkang no 1.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ gosouthamerica.about.com(dipuntingali tanggal 26 September 2011)
  2. ^ www.quito.com.ec(dipuntingali tanggal 26 September 2011)