Cayenne

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cayenne
Capital, prefecture and commune
Cayenne place des palmistes rue de Remire 2013.jpg
Cayenne Banque française commerciale place des palmistes 2013.jpg
Cayenne Anse de Montabo 2013.jpg
City center and beaches of Cayenne
Coat of arms of Cayenne
Coat of arms
Location of the commune (in red) within French Guiana
Location of the commune (in red) within French Guiana
Koordhinat: 4°56′14″N 52°19′34″W / 4.9372°N 52.3260°W / 4.9372; -52.3260Koordhinat: 4°56′14″N 52°19′34″W / 4.9372°N 52.3260°W / 4.9372; -52.3260
NagaraFrance
Overseas region and departmentFrench Guiana
ArondisemenCayenne
InterkomunalitasCentre Littoral
Pamaréntahan
 • Mayor (2014–) Marie-Laure Phinéra-Horth
Laladan123,60 km2 (910 sq mi)
 • Urban (2010)206,9 km2 (799 sq mi)
 • Métro (2010)5,087 km2 (1,964 sq mi)
Cacah warga (Cithakan:France metadata Wikidata)2Cithakan:France metadata WikidataCithakan:France metadata Wikidata
 • Urban (Jan. 2017[1][2])118,346
 • Urban density0,057/km2 (0,15/sq mi)
 • Métro (Jan. 2017[1][3])138,920
 • Pepadhet métro27/km2 (71/sq mi)
INSEE/Kodhe pos97302 /97300
1 French Land Register data, which excludes lakes, ponds, glaciers > 1 km2 (0.386 sq mi or 247 acres) and river estuaries. 2 Population without double counting: residents of multiple communes (e.g., students and military personnel) only counted once.

Cayenne ( /kˈɛn/ ; [4] pocaping cara Prancis: [kajɛn] ) iku ibu kutha saka Guyana Prancis, lan wilayah jaban rangkah lan departemen saka Prancis dumunung ing Amérika Kidul . Kutha iki dununge ana ing bekas pulau ing tutuk Kali Cayenne ing pesisir Atlantik . Motto kutha kasebut yaiku "subur aurum industria", sing artine "kerja nggawa kekayaan". [5] Ing 2017 sensus, ana 138.920 jiwa ing wilayah metropolitan Cayenne (kaya sing ditegesake dening INSEE ), 61.268 kang urip ing kutha ( commune ) saka Cayenne tepat.

Mangsa[besut | besut sumber]

Ing klasifikasi iklim Köppen, Cayenne duwe iklim khatulistiwa ( Af ) wewatesan karo iklim monsun tropis ( Am ). Suhu rata-rata dhuwur lan sithik rata-rata meh padha sajrone taun rata-rata udakara 30 °C (86 °F) lan 23 °C (73 °F), sanajan suhu rada adhem nalika musim udan ora kaya musim rendheng. Cayenne ndeleng presipitasi sing akeh banget sajrone taun, luwih akeh tundhuk ing Zona Konvergensi Intertropis (ITCZ) tinimbang angin perdagangan . Kutha iki nuduhake musim udan sing dawa banget lan musim garing sing cendhak. Ing mangsa garing mung kalebu rong wulan taun (September lan Oktober), nanging musim udan suwene suwene taun. Presipitasi bisa dideleng sanajan ing mangsa rendheng, sifat sing umume katon ing papan-papan sing duwe iklim tropis. Cayenne rata-rata udakara 3,750 millimetres (150 in) udan saben taun.

Wewengkon[besut | besut sumber]

Cayenne minangka komune ing Republik Prancis lan pamrentah kasebut dipimpin dening walikota lan dewan kotamadya. Walikota sing saiki yaiku Marie-Laure Phinéra-Horth, mantan anggota Partai Sosialis Guinea sing didhukung dening macem-macem partai sayap kiwa. Marie-Laure Phinéra-Horth dadi wali kota Cayenne wiwit taun 2010. Dheweke putri saka mantan presiden Dewan Umum Guyana Prancis, Stéphan Phinéra-Horth, saka Partai Sosialis Guinea, sing mrentah departemen Guyana Prancis wiwit taun 1994 nganti 1998. Kaya dene ing Prancis liyane, ukuran cilik saka komune Cayenne (mung 23,6 km 2 ), sing ora nutupi kabeh wilayah kutha Cayenne, nyebabake panguwasa antar komunitas sing nglumpukake Cayenne lan 5 komunitas pinggiran kutha: communauté d'agglomération du Center Littoral (5.087 km 2 ). Marie-Laure Phinéra-Horth dadi presiden communauté d'agglomération du Center Littoral wiwit 2014. Struktur antarkomunikasi iki, sing ngetokake pajak dhewe, minangka otoritas tunggal sing ngurus koleksi sampah, pasokan banyu lan perawatan limbah, perencanaan kutha, lan transportasi umum liwat 5.087 km 2 ing Cayenne lan desa-desane.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b INSEE. "Historique des populations communales". Dibukak ing 2020-02-21.
  2. INSEE. "Base des unités urbaines". Diarsip saka asliné ing 3 January 2018. Dibukak ing 2017-12-31.
  3. INSEE. "Base des aires urbaines". Diarsip saka asliné ing 24 July 2018. Dibukak ing 2017-12-31.
  4. Cayenne Error in webarchive template: Check |url= value. Empty., Oxford Dictionaries
  5. "page concernant le blason de la ville sur le site page de Redris". Pagesperso-orange.fr. Diarsip saka sing asli ing 26 December 2008. Dibukak ing 13 March 2011.