Klasifikasi iklim Köppen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kutha Sapporo kena salju

Klasifikasi iklim Köppen ya iku sistem klasifikasi iklim sing paling akèh digunakaké. Iki pisanan diterbitaké dening klimatologis Jerman-Rusia Wladimir Köppen (1846-1940) ing taun 1884, [1] [2] kanthi sawétara modifikasi dening Köppen, utamané ing taun 1918 lan 1936. [3] [4] Sabanjuré, klimatologis Rudolf Geiger (1894-1981) ngenalaké sawétara owah-owahan ing sistem klasifikasi, sing banjur diarani sistem klasifikasi iklim Köppen – Geiger. [5] [6]

Klasifikasi iklim Köppen mbagi iklim dadi limang klompok utama, lan saben klompok dibagi adhedhasar presipitasi musiman lan pola suhu. Lima klompok utama yaiku A (tropis), B (garing), C (sedheng), D (bawana), lan E (kutub). Saben klompok lan subkelompok diwakili dening huruf. Kabeh iklim diwenehi klompok utama (huruf pertama). Kabeh iklim kajaba sing ana ing klompok E diwenehi subkumpulan presipitasi musiman (huruf kapindho). Contone, Af nuduhaké iklim alas tropis . Sistem kasebut milih subgroup suhu kanggo kabeh klompok kajaba klompok A, sing dituduhaké karo huruf katelu kanggo iklim ing B, C, lan D, lan huruf kapindho kanggo iklim ing E. Contone, Cfb nuduhaké iklim samodra kanthi musim panas sing anget kaya sing dituduhaké ing pungkasan b . Iklim diklasifikasikaké adhedhasar kriteria tartamtu sing unik kanggo saben jinis iklim. [7]

Nalika Köppen ngrancang sistem kasebut adhedhasar pengalaman minangka ahli botani, klompok iklim utamané adhedhasar jinis vegetasi apa sing tuwuh ing wilayah klasifikasi iklim. Saliyané ngenali iklim, sistem kasebut bisa digunakaké kanggo nganalisis kahanan ekosistem lan ngenali jinis-jinis utama vegetasi ing iklim. Amarga ana gandhengané karo urip tetanduran ing sawijining wilayah, sistem kasebut migunani kanggo ngramal pangowahan mangsa ngarep ing wilayah kasebut. [8] Sistem klasifikasi iklim Köppen saiki wis dimodifikasi, ing sistem klasifikasi iklim Trewartha ing pertengahan taun 1960an (direvisi taun 1980). Sistem Trewartha ngupayakaké nggawé zona iklim lintang tengah sing luwih alus, sing dadi salah sawijining kritik sistem Köppen (klompok iklim C sing jembar banget). [9] :200–1

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Köppen, Wladimir (1884). "Die Wärmezonen der Erde, nach der Dauer der heissen, gemässigten und kalten Zeit und nach der Wirkung der Wärme auf die organische Welt betrachtet" [The thermal zones of the earth according to the duration of hot, moderate and cold periods and to the impact of heat on the organic world)]. Meteorologische Zeitschrift (dibabar 2011). 20 (3): 351–360. Bibcode:2011MetZe..20..351K. doi:10.1127/0941-2948/2011/105. Diarsip saka sing asli ing 2016-09-08. Dibukak ing 2016-09-02 – via http://www.ingentaconnect.com/content/schweiz/mz/2011/00000020/00000003/art00009.
  2. Rubel, F.; Kottek, M (2011). "Comments on: 'The thermal zones of the Earth' by Wladimir Köppen (1884)". Meteorologische Zeitschrift. 20 (3): 361–365. Bibcode:2011MetZe..20..361R. doi:10.1127/0941-2948/2011/0258.
  3. Köppen, Wladimir (1918). "Klassification der Klimate nach Temperatur, Niederschlag and Jahreslauf". Petermanns Geographische Mitteilungen. 64. pp. 193–203, 243–248.
  4. Köppen, Wladimir (1936). Das geographische System der Klimate (PDF). 1. Berlin: Borntraeger. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2016-03-04. Dibukak ing 2016-09-02. Unknown parameter |trans_title= ignored (|trans-title= suggested) (pitulung)
  5. Geiger, Rudolf (1954), "Klassifikation der Klimate nach W. Köppen" [Classification of climates after W. Köppen], Landolt-Börnstein – Zahlenwerte und Funktionen aus Physik, Chemie, Astronomie, Geophysik und Technik, alte Serie, Berlin: Springer, 3, pp. 603–607
  6. Geiger, Rudolf (1961), Überarbeitete Neuausgabe von Geiger, R.: Köppen-Geiger / Klima der Erde (Wandkarte 1:16 Mill.) – Klett-Perthes, Gotha.
  7. Kottek, Markus; Grieser, Jürgen; Beck, Christoph; Rudolf, Bruno; Rubel, Franz (2006). "World Map of the Köppen-Geiger climate classification updated" (PDF). Meteorologische Zeitschrift. 15 (3): 259–263. Bibcode:2006MetZe..15..259K. doi:10.1127/0941-2948/2006/0130.
  8. Beck, Hylke E.; Zimmermann, Niklaus E.; McVicar, Tim R.; Vergopolan, Noemi; Berg, Alexis; Wood, Eric F. (30 October 2018). "Present and future Köppen-Geiger climate classification maps at 1-km resolution". Scientific Data (ing basa Inggris). 5: 180214. Bibcode:2018NatSD...580214B. doi:10.1038/sdata.2018.214. ISSN 2052-4463. PMC 6207062. PMID 30375988.
  9. McKnight, Tom L; Hess, Darrel (2000). "Climate Zones and Types". Physical Geography: A Landscape Appreciation. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall. ISBN 978-0-13-020263-5.