Klimatologi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
klimatologi minangka panelitian ilmiah babagan iklim.

Klimatologi (saka basa Yunani κλίμα , klima, "papan, zona"; lan -λογία , -logia, artiné ilmu) utawa ilmu iklim minangka paneliten ilmiah babagan iklim, kanthi ilmiah sing ditemtokaké minangka kahanan cuaca sing dirata-rata sajroné wektu. [1] Klimatoligi duwé kaitan karo deskripsi iklim lan analisis panyebab bedaning iklim, perubahan lan konsekuensi praktisé.[2] Bidang studi moderen iki dianggep minangka cabang ilmu alam lan lapangan geografi fisik, sing dadi salah sawijining ilmu Bumi. Klimatologi saiki kalebu aspèk-aspèk kelautan lan biogéokimia. Model iklim digunakaké kanggo macem-macem tujuan wiwit sinau babagan dinamika cuaca lan sistem iklim nganti prakiraan iklim mbesuk. Cuaca dikenal minangka kondhisi atmosfer sajroné sawetara wektu, dene iklim ana hubungané karo kahanan atmosfer sajroné wektu sing ora suwé.[3]

Subbidhang klimatoligi[besut | besut sumber]

Maneka warna bidang klimatologi nyinaoni macem-macem aspek Iklim. Ana macem-macem kategori lapangan ing klimatologi. Lembaga Météorologi Amerika umpamané ngenali klimatologi deskriptif, klimatologi ilmiah lan klimatologi terapan minangka telung sub kategori klimatologi, sawijining kategorisasi adhedhasar kompleksitas lan tujuané panelitian.[4] Ahli klimatologis terapan ngetrapaké keahliané kanggo macem-macem industri kayata manufaktur lan pertanian.[5]

Klimatologi lapisan sawates mbahas  pertukaran banyu, energi lan momentum cedhak permukaan. [6] Subbidhang sing diidentifikasi luwih lanjut yaiku klimatologi fisik, klimatologi dinamis, klimatologi tornado, klimatologi regional, bioklimatologi, lan klimatologi sinoptik. Pasinaon babagan siklus hidrologis ing skala sing suwé uga asring disebut hidroklimatologi, khususé nalika nyinaoni èfèk perubahan iklim ing siklus banyu. [7]

Beda karo météorologi[besut | besut sumber]

Bedané météorologi lan klimatologi, yaiku météorologi ngrembug babagan macem-macem proses fisik sing ana ing atmosfer, yaiku unsur cuaca / iklim kayata suhu, asor, udan, kecepatan angin lan arah, cahya srengenge, awan lan liya-liyané. Sauntara iku, klimatologi nyinaoni rata-rata kahanan lan distribusi macem-macem unsur cuaca / iklim miturut wektu lan papan.[8] Fenomena kepentingan klimatologis kalebu lapisan wates atmosfer, pola sirkulasi, transfer panas (radiatif, konveksi lan laten), interaksi antaraning atmosfer lan segara lan permukaan (utamané vegetasi, panggunaan lahan lan topografi ), lan komposisi kimia lan fisik atmosfer.

Guna ing ramalan cuaca[besut | besut sumber]

Cara nggawé ramalan cuaca luwih rumit, teknik analog mbutuhaké kanggo ngelingi kedadeyan cuaca sadurunge sing diarepaké bisa ditiru karo kedadeyan sing bakal teka. Sing nggawé teknik angel digunakaké yaiku jarang ana analog sing sampurna kanggo kadadeyan ing mbesuk. [9] Sawetara iku, ana jinis pangenalan pola ramalan iki, sing tetep dadi metode sing migunani kanggo ngamati udan ing data kosong kaya segara sing ngerti kepiye citra satelit karo tingkat curah udan ing lemah, [10] uga ramalan jumlah curah udan lan distribusi ing mbesuk. Variasi ing tema iki digunakaké ing ramalan sawetara medium, sing dikenal minangka telekonèksi, nalika sistem ing lokasi liya digunakaké kanggo mbantu nyuda lokasi sistem ing sekitaré. [11] Salah sawijining cara nggunakaké telekonèksi yaiku nggunakaké indeks iklim kayata fenomena sing gegandhengan karo ENSO. [12]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Climate Prediction Center. Climate Glossary. Error in webarchive template: Check |url= value. Empty. Retrieved on 23 November 2006.
  2. "Climatology | meteorology". Encyclopedia Britannica (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-28.
  3. "What is Climatology?". drought.unl.edu (ing basa Inggris). Dibukak ing 27 February 2017.
  4. Collins, Jennifer M. (25 October 2018). "Climatology - Geography - Oxford Bibliographies - obo" (ing basa Inggris). doi:10.1093/obo/9780199874002-0096. Dibukak ing 25 October 2019.
  5. Wang & Gillies 2012.
  6. Rohli & Vega 2018
  7. Collins, Jennifer M. (25 October 2018). "Climatology - Geography - Oxford Bibliographies - obo" (ing basa Inggris). doi:10.1093/obo/9780199874002-0096. Dibukak ing 25 October 2019.
  8. "Modul : Meteorologi Dan Oseonografi, Kompetensi : Uraian Materi Meteorologi Dan Klimatatologi". Dibukak ing 2021-04-29. line feed character in |title= at position 64 (pitulung)
  9. Other Forecasting Methods: climatology, analogue and numerical weather prediction. Retrieved on 16 February 2006.
  10. Kenneth C. Allen. Pattern Recognition Techniques Applied to the NASA-ACTS Order-Wire Problem. Error in webarchive template: Check |url= value. Empty. Retrieved on 16 February 2007.
  11. Weather Associates, Inc. The Role of Teleconnections & Ensemble Forecasting in Extended- to Medium-Range Forecasting. Retrieved on 16 February 2007.
  12. Thinkquest.org. Teleconnections: Linking El Niño with Other Places. Error in webarchive template: Check |url= value. Empty. Retrieved on 16 February 2007.