Samudra Atlantika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Limang samudra ing donya

Samudra Atlantika iku samudra gedhé dhéwé kaloro ing donya, nyakup watara 1/5 lumahing bumi. Tembung Atlantik asalé saka mitologi Yunani sing tegesé "Segara Atlas".

Samudra iki awangun aksara S, mujur saka belahan bumi lor tekan belahan bumi kidul, kapérang loro déning garis khatulistiwa dadi Atlantika Lor lan Atlantika Kidul. Diwatesi déning Amérika Lor lan Amérika Kidul ing sisih kulon samudera lan Éropah lan Afrika ing sisih wétan samudra.

Samudra Atlantika kagandhèng karo Samudra Pasifik, ing sisih lor bumi déning Samudra Arktik lan ing sisih kidul bumi déning Lintasan Drake. Hubungan gawéan manungsa antara Samudra Atlantik karo Samudra Pasifik digawé liwat Terusan Panama. Wates antara Samudra Atlantik karo Samudera Hindia ing sisih wétan, diwatesi ing garis 20° Bujur Wétan. Wates antara Samudra Atlantik karo Samudra Arktik ya iku garis saka Greenland menyang Svalbard ing sisih lor Norwegia.

Samudra Atlantik katon saka pasisir kulon Irlandia ing dina sing padhang.

Nyakup watara 20% lumahing bumi, Samudra Atlantik dumunung ing urutan kaloro gedhé dhéwé bab ukurané sawisé Samudra Pasifik. Diitung karo segara ing saubengé samudra iki ambané 106.450.000 km²; yèn segara ing saubengé ora diitung, jembaré 82.362.000 km².

Pelabuhan[besut | besut sumber]

Abidjan (Pasisir Gading), Akra (Ghana), Amsterdam (Walanda), Antwerp (Bèlgi), Bahia Blanca (Argentina), Baltimore (AS), Banjul (Gambia), Belfast (Karajan Manunggal Raya), Bergen (Norwegia), Betio (Kiribati), Bissau (Guinea-Bissau), Bordeaux (Prancis), Boston (AS), Bremen (Jerman), Brest (Prancis), Bristol (Karajan Manunggal Raya, Buenos Aires (Argentina), Cadiz (Spanyol), Cape Town (Afrika Kidul), Casablanca (Maroko), Cayenne (Guyana Prancis), Charleston (AS), Cherbourg-Octeville (Prancis), Conakry (Guinea), Cork (Républik Irlandia), Cotonou (Benin), Dakar (Senegal), Douala (Kamerun), Dublin (Républik Irlandia), Dunkirk (Prancis), Edinburgh (Karajan Manunggal Raya), Fortaleza (Brasil), Georgetown (Guyana), Glasgow (Karajan Manunggal Raya), Hamburg (Jerman), Halifax (Kanada), Jacksonville (AS), La Coruña (Spanyol), Lagos (Nigeria), Las Palmas (Kapuloan Canary, Spanyol), Le Havre (Prancis), Libreville (Gabon), Lisboa (Portugal), Liverpool (Karajan Manunggal Raya), Lomé (Togo), London (Karajan Manunggal Raya), Luanda (Angola), Malabo (Guinea Ekuatorial), Monrovia (Liberia), Montevideo (Uruguay), Montreal (Kanada), New Haven (AS), New York (AS), Newcastle upon Tyne (Karajan Manunggal Raya), Newport News (AS), Norfolk (AS), Nouakchott (Mauritania), Oslo (Norwegia), Ostend (Bèlgi), Paramaribo (Suriname), Philadelphia (AS), Port Harcourt (Nigeria), Porto (Portugal), Porto Novo (Benin), Portsmouth (Karajan Manunggal Raya), Portsmouth (AS), Providence (AS), Rabat (Maroko), Recife (Brasil), Rio de Janeiro (Brasil), Rotterdam (Walanda), Salvador (Brasil), Santander (Spanyol), Santos (Brasil), Savannah (AS), Sevilla (Spanyol), Southampton (Karajan Manunggal Raya), Tangier (Maroko), Trondheim (Norwegia), Vigo (Spanyol), Pasisir Walvis (Namibia), Wilmington (AS)

Catatan – transportasi[besut | besut sumber]

Terusan Kiel lan Terusan Saint Lawrence iku rong jalur banyu sing wigati.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]