Amérika Tengah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Amerika Tengah

Amerika Tengah kuwi kawasan ing Amérika Lèr bagéyan kidul, nglingkupi wilayah ing sisih kidul Teluk Meksiko nganti tapel wates antara Panama lan Kolombia. Miturut definisi kang umum, kawasan iki nyakup negara-negara ing antarané Meksiko lan Kolombia:

Miturut pangertèn geografis, Amérika Tengah uga bisa digolongaké minangka sawijining tanah genting gedhé, yakuwi nyakup sawetara negara bagéyan Meksiko kang dumunung ing sisih wétan Tanah Genting Tehuantepec.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Tlatah Amérika Tengah ambané 540.000 km² kang diapit déning Samudra Pasifik lan Segara Karibia ing sisih kulon lan wétan.

Aktivitas geologi kaya bledhosan gunung lan lindhu ing kawasan iki relatif dhuwur. Ing taun 1931 lan 1972, kadadeyan lindhu ngusak tlatah Managua, ibu kutha Nikaragua. Tanah subur tilas ilèn lava nyuburaké aktivitas tetanèn ing daerah pegunungan. Kawasan iki dumunung ing Lèmpèng Karibia.

Amérika Tengah minangka kawasan paling sempit ing Bawana Amérika, utamané ing Terusan Panama lan Terusan Nikaragua, sawijining terusan kang rencanané bakal digawé.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Sejarah Amerika Tengah

Ana ing wiwitan abad ka-19, ana sawijining negara kang jenengé Provinsi Amérika Tengah Nyawiji. Wilayahé nyakup Guatemala, Honduras, El Salvador, Nikaragua, lan Kosta Rika wektu iki.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amérika_Tengah&oldid=840212"