Amérika Tengah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Peta Amerika Tengah

Amerika Tengah iku kawasan ing Amérika Lèr bagéyan kidul, nglingkupi wewengkon ing sisih kidul Lempongan Meksiko nganti tapel wates antara Panama lan Kolombia. Miturut definisi kang umum, kawasan iki nyakup nagara-nagara ing antarané Meksiko lan Kolombia:

Miturut pangertèn geografis, Amérika Tengah uga bisa digolongaké minangka sawijining tanah genting gedhé, ya iku nyakup sawetara nagara bagéyan Meksiko kang dumunung ing sisih wétan Tanah Genting Tehuantepec.

Geografi[sunting | besut sumber]

Tlatah Amérika Tengah ambané 540.000 km² kang diapit déning Samudra Pasifik lan Segara Karibia ing sisih kulon lan wétan.

Aktivitas géologi kaya bledhosan gunung lan lindhu ing kawasan iki relatif dhuwur. Ing taun 1931 lan 1972, kadadeyan lindhu ngusak tlatah Managua, kutha krajan Nikaragua. Tanah subur tilas ilèn lava nyuburaké aktivitas tetanèn ing laladan pegunungan. Kawasan iki dumunung ing Lèmpèng Karibia.

Amérika Tengah minangka kawasan paling sempit ing Bawana Amérika, utamané ing Terusan Panama lan Terusan Nikaragua, sawijining terusan kang rencanané bakal digawé.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Artikel utama: Sejarah Amerika Tengah

Ana ing wiwitan abad ka-19, ana sawijining nagara kang jenengé Propinsi Amérika Tengah Nyawiji. Wewengkoné nyakup Guatemala, Honduras, El Salvador, Nikaragua, lan Kosta Rika wektu iki.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amérika_Tengah&oldid=1055490"